Európában az emberek több mint háromnegyedének visszatérő "vendégei" az égő hólyagocskák. Az ajakon, és intim helyeken is.

Azért van jó hír is! Szakemberek szerint a herpesz vírusnak mindig csak az egyik válfajától szenvedhetünk. Ugyanannál az embernél vagy csak az ajakon, vagy a nemi szerven jelenik meg. Viszont aki egyszer elkapta a vírust, egy életen át számíthat rá, hogy újból föllobban a fertőzés. Ám ha tudjuk, mitől aktiválódik a herpesz vírus, és mik ennek a jelei, hatékonyan védekezhetünk. A szervezet ugyanis jelez: bevörösödik, megdagad a szájszél, vagy a hüvely, esetleg a szeméremajak, feszülés érezhető az arcon, vagy a lágyékban. De megdagadhatnak a közelben (nyak, combtő) elhelyezkedő nyirokcsomók is.

Ha épp nem aktívak a vírusok, akkor is jelen vannak szervezetünkben, ilyenkor az immunrendszer sakkban tartja őket. Ha utóbbi rossz passzban van, a herpesz máris kész a „támadásra”: az idegpályákon át a szájhoz vagy a nemi szervhez vándorol. Ott aztán kis hólyagocskák keletkeznek, amelyek egy-két nap múlva szétnyílnak, hogy aztán egy-két milliméteres kráterként éktelenkedjenek. Jó tudni, hogy a kis sebecskék fertőzők, bennük herpesz vírusok milliói szoronganak. Két-három nappal később a sebek maguktól kiszáradnak és meggyógyulnak.

Megnehezítjük a herpesz vírus dolgát,
…ha eleget alszunk. Az immunrendszer jó működéséhez legalább 6-7 óra alvásra van szükség
…ha védekezünk a napfény ellen. Tengerparton, vagy a havas hegyekben mindig fedjük az ajkat fényvédő ajakbalzsammal.
…ha tudatosan elűzzük a feszültséget. Stresszes időszakban folyamodjunk lazítótechnikához (jóga, autogén tréning).
…ha orvoshoz fordulunk. Ha a nemi szerven évente 8-10 alkalommal mutatkozik a vírus hatása, érdemes gyógyszeres terápián részt venni, amit az orvos ír elő.

Ha a hólyagocska megjelent, hagyjuk gyorsan lecsengeni a fertőzést:
– Amint fölismerjük az első jelet, feszülést vagy viszketést, azonnal ecseteljük a helyét mirha tinktúrával, ami kiszárítja a bőrt és összehúzza. Behatárolódik a fertőzés területe és enyhül a viszketés.
– Az intim helyeket kezeljük tölgyfakéreg kivonattal, amelynek hasonló a hatása, mint a mirha tinktúráé, de nem tartalmaz alkoholt.
– A hólyagocska gyorsabban leszárad, ha cinktartalmú kenőccsel kenjük.

Egy biztos: kezeléssel gyorsabban szabadulunk a fertőzéstől.
Ne fertőzzünk meg másokat! Tartózkodjunk a csóktól.
Gyakrabban mossunk kezet, mint máskor, hiszen a vírusok a kezünkre kerülhetnek.
A kontaktlencsére ne vigyük föl a nyálat, hiszen megfertőződhet a szem, bedagadhat a szaruhártya.
A nemi szerv fertőzése esetén mondjunk le a szexről, vagy használjunk kondomot.

Forrás: szatmar.ro / nana