Több fogyókúrás on-line közösség tagjaként nagyon sokat olvastam olyan emberekről, akik állandóan azért küzdenek, hogy minél több vizet igyanak. Ők azt mondják, hogy a fogyókúra mit sem ér, ha nem iszunk meg naponta legalább 2-3 liter (8-10pohár) vizet. Ennél rosszabb már nem is lehetne!

A víz segít a teltség érzés elérésében, ugyanis a szervezet nem érzi annyira szükségét a táplálékbevitelnek, másrészről viszont a mértéktelen vízfogyasztás káros.

A víz fontossága a test szempontjából:

A víz szervezetünk egyik legalapvetőbb kémiai összetevője, súlyunk 60%-át teszi ki.
A megfelelő hidratáció, azaz vízfelvétel nélkülözhetetlen, ugyanis:

 • kimossa a káros anyagokat szervezetünkből
 • tápanyagokat szállít
 • szabályozza a test hőmérsékletét
 • fenntartja a savak-lúgok egyensúlyát
 • segíti a kémiai folyamatokat
 • fenntartja a bőr nedvességét, hidratáltságát
 • enyhít némely fejfájáson
 • szabályozza az éhséget

A dehidratáció, azaz a vízelvonás hatásai

A szervezet minden „rendszere” vízen alapszik, és a víz hiánya dehidratáltsághoz és némely szerv hibás működéséhez vezethet.

A magas szintű dehidratáltság:

 • megnöveli a kockázatát egy esetleges vese fertőzésnek, vesekőnek vagy székrekedésnek
 • megnöveli a kockázatát a veserák, mellrák vagy vastagbél rák kialakulásának
 • megnövekszik a folyadék visszatartás – a test túlélési célokból megpróbálja tartalékolni a folyadékot
 • F. Batmanghlidj orvos-belgyógyász szerint néhány betegséget súlyosbíthatja, de akár okozhatja is a krónikus dehidratáció; például a gyomorégést, fekélyt, kimerültséget, cukorbetegséget, depressziót, allergiát, asztmát, reumatikus fájdalmakat, hátfájást, szívfájást, fejfájást, magas vérnyomást, magas koleszterin szintet, és láb fájdalmakat.

Vízmérgezés, vízrészegség

Amikor vízfogyasztásra kerül a sor, én a mértékletességben hiszek, mint mindenben, ami diétával, fogyással kapcsolatos. A hyperhidratáció, vagy más néven vízrészegség egy esetlegesen halállal is végződhető zavar az agyi funkciókban, ami akkor következik be, amikor igen gyors vízbevitel után a test normál elektrolit egyensúlya kilökődik.

Egy átlag embernek persze nem kell aggódnia egy esetleges „víz túladagolástól”, mert a vízmérgezéssel kapcsolatba hozható haláleseteket ún. víz ivó versenyek vagy hosszú és intenzív gyakorlatok okozhatták, melyek során az elektrolitok nem voltak megfelelően feltöltve.

A vízmérgezés megelőzése

A vízmérgezés megelőzhető, ha az adott személy víz (és azon belül elektrolit) bevitele
közel megegyezik a kibocsátással. Ez azt jelenti, ha ön nehéz fizikai munkát végez, több vízre van szüksége mint általában, de egy átlagos napon hallgatnia kell a testére. Hagyja, hogy a szomjúság vezesse azzal kapcsolatban, hogy mennyit igyon.

Mennyi vízre van szüksége?

Egy 65kg-os személy esetén hozzávetőlegesen 2liter a napi folyadék szükséglet,
habár a test hidratáltságához szükséges napi folyadék mennyiség származhat a bevitt táplálékból is. Ha sok gyümölcsöt, zöldséget, leveseket fogyaszt, akkor a napi folyadékbevitele megfelelő lehet, tehát nincs olyan nagy igény extra folyadék bevitelére.