Vegyen környezetbarát autót Mielőtt használt vagy új autót vásárol tájékozódjon az egyes típusokról. Elsősorban a járművek kibocsátását hasonlítsa össze…

 

 

1. Vegyen környezetbarát autót

Mielőtt használt vagy új autót vásárol tájékozódjon az egyes típusokról. Elsősorban a járművek kibocsátását hasonlítsa össze. Ma már a tiszta, üzemanyag-hatékonyságban jobb autók széles skáláját érheti el, melyek kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

2. Vezessen környezettudatosan

Sok tényező befolyásolja az autók üzemanyag-fogyasztását. Ennek gazdaságossága és az üvegházhatású gázok kibocsátása érdekében, bánjon finoman a fék és gázpedállal, elkerülve az erős gyorsításokat, csökkentse az üresjáratokkal eltöltött időt és a felesleges terhek szállítását a csomagtartóban, hogy csökkentse a súlyt. Ha van levehető tetőcsomagtartója és nem használja, vegye le, hogy ezzel a fogyasztást akár 5%-kal csökkentse.

3. Tartsa karban autóját

Egy jól karbantartott autónak jobb az üzemanyag-hatékonysága, kevesebb üvegházhatású gázt termel, megbízhatóbb és biztonságosabb. Ügyeljen autója megfelelő beállításaira, kövesse a gyártó szervizelési előírásait, és használja az ajánlott minőségű motorolajat. Rendszeresen ellenőrizze és cserélje a jármű üzemanyagszűrőjét.


4. Ellenőrizze a gumikat

Rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását. Az alacsony nyomás gyorsítja a gumi elhasználódását, akár 3%-kal növeli a fogyasztást, és magasabb kibocsátáshoz vezet. Ha nem tudja a nyomás megfelelő értékét, megtalálhatja a vezető felőli első ajtón.

5. Használja kevesebbet az autót

Használjon tömegközlekedést, közös autóhasználatot, menjen gyalog, vagy kerékpárral amikor lehetséges. Hagyja otthon autóját csak hetente két nap, ezzel évente több száz kilogrammal csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. Amikor lehetséges szervezze egy útra tevékenységeit. A napi ingázást próbálja távmunkára váltani, mellyel csökkenti a stresszt, a kibocsátást, és pénzt takarít meg.

6. Használjon megújuló üzemanyagokat

Használja az E85 elnevezésű üzemanyagot és a biodízelt. Az E85 egy üzemanyagkeverék, ami 85%-ban etanolt tartalmaz. Ezt az úgynevezett rugalmas üzemanyag-felhasználású autókban használhatja. Ha dízel üzemű autóval rendelkezik, gondolja meg a biodízel alkalmazását, mely olyan megújuló üzemanyag, melyet mezőgazdasági termékekből állítanak elő.

Forrás: Servian