Lassan, de biztosan közeleg az influenzajárvány, mely évről évre számtalan embert dönt le a lábáról. Amennyiben nem akarsz lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadd meg Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvosának életmódbeli tanácsait!

 

Ezeket edd, ha el akarod kerülni az influenzát

Az immunerősítés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás. Télen az emberek többször fogyasztanak nehezebb, zsírosabb ételeket, viszont ha el akarod kerülni a megfázást és az influenzát, fontos, hogy minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő ételeket válassz. Kerüljön a tányérodra például A-vitaminban dúskáló répa, kórokózó-gyilkos gomba, antibiotikum hatású fokhagyma, valamint antibakteriális méz!

„Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélyed is javulhat, mely egyértelműen erősíti az immunrendszert. Télidőben a B1, B6 vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása igen jótékony hatással bír. A cukros ételeket, és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes elkerülni! Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket részesítsd előnyben! Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezz meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.”- mondja dr. Bérczy Judit.

Mozogj, akár a friss levegőn is

Sokan, ahogy beköszönt a rossz idő, egyből maguk mögött hagyják a sportos napokat, pedig az Appalachian State University tanulmánya szerint azok, akik a hidegben is mozognak, 43 százalékkal kevesebb napot töltenek otthon megfázva, betegen, mint azok, akik a hibernálják magukat télen a TV elé. Ennek oka, hogy edzés alatt és utána még 3 órán át a szervezet fokozza az úgynevezett neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen. Azonban fontos, hogy ne hajtsd túl magad, ugyanis bár a sportolás számos jótékony hatással bír, ha nem tudsz megálljt parancsolni magadnak, akkor az bizony ártalmas is lehet. Így ha lehet, maximalizáld a mozgást 90 percben!

Csak nyugodtan

Meglehet, hogy időnként összecsapnak a fejed fölött a hullámok, de bármennyire is nehéz, próbálj meg kevesebbet idegeskedni, mivel bizonyára tudod, a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Ha a munkahelyeden gondok adódnak, kérd meg az egyik kollégádat, hogy csatlakozzon hozzád egy kis sétára, vagy az ebédhez, ugyanis ekkor felszabadulnak a boldogságért felelős hormonok. Ezen kívül érdemes eljárnod még jógázni, vagy meditálni, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy békésebben teljenek a napjaid. A harmónia, belső béke érzését a klasszikus zenék: barokk, romantikus művek hallgatásával is elősegítheted (zeneterápia).

Töltsd fel D-vitamin készleted

Télen a fényhiány miatt sokak D-vitamin szintje lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhat, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyelsz arra, hogy több halat, fermentált tejterméket fogyassz változatos étkezéssel, mely tojást, vajat csiperkegombát, zabpelyhet, búzacsírát és májat is tartalmaz – amit esetleg kiegészíthetsz egy kis D-vitamin táplálék kiegészítővel –, 42 százalékkal kevesebb eséllyel fog valamilyen téli betegség ledönteni a lábadról.

Aludj eleget

Mivel alig lát az ember a téli hónapokban napfényt, nehéz nem álmosnak lenni, ennek ellenére sokan mégsem szánnak rá elég időt, pedig a táplálkozáson túl a pihenés is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A jó alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segíti a tökéletesebb májműködést, mely egyik pillére a szervezet megfelelő regenerálódásához. Meglehet, hogy a munkaideje korán kezdődik, ekkor próbáljon meg minél előbb lefeküdni, hiszen egy felnőtt ember számára min. 7-8 órás alvásra szükség van az egészség megőrzése érdekében.

Forrás: wellnesscafe.hu