A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.

A mézet a természet ajándékának szokták nevezni, ám a méhek mellett azért a méhészek is jócskán megdolgoznak érte, hogy a cukrokból, vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből, savakból és aminosavakból álló természetes édességből elkészülhessen az ünnepi mézeskalács és még sok más finomság.
 
A mézet érdemes megbízható helyről vásárolni. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja idéz egy felmérést, miszerint a ma forgalomban lévő mézeknek mintegy 70 százaléka hamisított vagy nem pontosan azt tartalmazza, ami rá van írva. Olyan termékre is bukkantak a bolti vizsgálódás során, amelyet bár mézként forgalmaztak, nem tekinthető a szakemberek szerint eredeti méznek.
 
Aki teheti, vásároljon bioterméket, de figyelni kell rá, hogy az üveg címkéjén olvasható-e valamilyen biominősítő szervezet neve, mert önmagában a bio szó még nem garancia a megbízható, jó minőségre a méz esetében sem.

Forrás: hvg.hu