Régen fáj, hogy a gyerekek nem olvassák legnagyobb klasszikus íróinkat. Akik ismerik ezt a bánatomat, (és a közel 400 író-olvasó találkozón sokan megismerhették) tudják, hogy 10 éve tervezem a klasszikus művek olyan színvonalú átdolgozását, mint Radnóti Don Quijotéje vagy Benedek Elek Robinzonja volt.

Magamnak nem hazudhatok: a gyerekek nem értik Jókai csodálatos, de nehéz szövegét. S ha annak elolvasására kényszerítjük őket, akkor talán az olvasást is megutálják. (A csatolt írói, tudósi, pedagógusi levelek is ezt bizonyítják.)

Most Gergely fiammal, aki számos, nagy példányszámban elfogyott művel bizonyította, hogy bele tudja élni magát egy másik alkotó lelkébe, stílusába, világába, elindítjuk a Klasszikusok újramesélve sorozatot. Jókaival és Gárdonyival kezdünk, Mikszáth-tal és Mórával folytatjuk a sort.

Bár az átírás során a könyvek terjedelme a negyedére csökken, író, irodalomtörténész, magyartanár és könyvtáros barátaink szerint, nem csak a cselekmény, hanem a művek hangulata, sőt az írók sajátos stílusa is megőrződött. Ezt majd ellenőrizheti, hiszen a hamarosan megérkező borítékban található füzet minden műből tartalmaz 1-2 fejezetet.

Csak ennyit akartam írni.
Fogadja kezdeményezésünket megértéssel, s ha lehet, tegye lehetővé, hogy a könyvek eljussanak a tanulókhoz. (A részleteket: az igen jelentős kedvezményeket, ajándékokat majd a borítékban megtalálja.)

Bízom benne, hogy a könnyen olvasható remekművek segítségével a gyerekek nem csak klasszikusainkat zárják majd a szívükbe, hanem az olvasást is megszeretik.
Köszönöm, hogy elolvasta a levelemet.

Barátsággal üdvözlöm

Nógrádi Gábor
író
Forrás: klasszikusok.com