Százötven éve már, hogy a három Baradlay fiú és bátor édesanyjuk szenvedélyes története megdobogtatja az olvasók szívét. A barátjáért a farkasokkal is szembeszálló hűséges Ödön, a heves és férfias Richárd, a félénk, de önfeláldozó Jenő küzdelmét izgalmas és fordulatos regényben tárja elénk „a nemzet mesemondója”.

A gyönyörű Aranka, a hős Edit, és az elvetemülten gonosz Alfonsine pedig a nagy magyar mesemondó imádott vagy gyűlölt nőalakjai közül is kiemelkednek.
Az anyai gondoskodás, és a hazánk iránti szeretet legnagyobb és legismertebb magyar regénye A kőszívű ember fiai. Mindenkinek szól, legyen hát ez a 21. századivá varázsolt Jókai-mű valóban mindenkié.

JÓKAI MÓR (1825-1904)
„A nemzet mesemondója” Jókay Móricz néven született 1825-ben. Petőfi még ezen a néven ismerte meg a pápai református kollégiumban. Később egy levél címzésében Jókai Mórként szerepelt, amiért rendkívül dühös volt, de Petőfi unszolására attól fogva mindent ezen a néven írt alá.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején is hallgatott a barátjára, és Petőfivel együtt harcolt a hazájáért. Részt vett a 12 pont megfogalmazásában, március 15-én este pedig ott volt a Nemzeti Színházban, a Bánk bán ünnepi előadásán. Mi az, hogy ott volt!… Maga a híres színésznő, Laborfalvi Róza tűzött a mellére egy kokárdát! A hazafias találkozás vége házasság lett…
Jókai az ötvenes évektől egyre több regényt írt. Azon kevés magyar író egyike volt, aki kitűnően meg tudott élni a műveiből. Ám alig múlt harminc éves, amikor kiderült, hogy nem egészséges a szíve és a tüdeje. Ennek ellenére különböző újságokat indított útjukra és politikai karrierbe kezdett. Egy cikk miatt még rács mögé is zárták, de egy hónap múlva elhagyhatta a börtönt.
Felesége halála után tizenhárom évvel, hetvennégy évesen elvett egy húszéves lányt. Az esküvőt nem kis felháborodással fogadta a közvélemény, de a pár nem törődött a támadásokkal.
Házasságuk azonban nem tartott sokáig. Jókai 1904 tavaszán megfázott. Egy verőfényes májusi nap estéjén, kilenc óra felé, a tüdőgyulladástól elgyengülten csak annyit mondott: „És most aludni fogok.” Majd elaludt örökre.

 

Forrás: klasszikusok.com