Eurolevél az új uniós öko logóAz elmúlt két hónap során csaknem 130 000 ember vett részt az internetes szavazásban, amelynek során a három döntős közül választhatták ki az új EU-s ökológiai logót.

A győztes pályaművet, az „eurolevelet”, amely a szavazatok több mint 63%-át kapta, egy német diák, Dusan Milenkovic készítette.
A biotermékek jelölésére szolgáló új uniós logó feltüntetése 2010. július 1-jétől kezdődően az uniós tagállamokból származó és a szükséges előírásokat teljesítő valamennyi előre csomagolt ökológiai termék esetében kötelező lesz. Az importált termékek esetében a logó használata nem kötelező. A csomagoláson az uniós címke mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni. Az elkövetkezendő hetekben a biogazdálkodásról szóló rendelet módosítására is sor kerül, így annak egyik melléklete kiegészül az új logóval.
Nagy örömömre szolgál, hogy megszületett az új EU-s ökológiai logó mondta Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos, aki elsőként javasolta, hogy a logó kiválasztása verseny formájában történjék. Ezzel a lépéssel sikerült növelnünk a biotermékek presztízsét és végre olyan logónk van, amellyel mindenki azonosulni tud. Alig várom, hogy ez év júliusától kezdve olyan termékeket vásárolhassak, amelyeken ez a szép, elegáns logó szerepel.
A győztes logó a képzőművészet és formatervező szakos hallgatók számára meghirdetett páneurópai verseny eredményeként született. A beérkezett csaknem 3500 pályaművet nemzetközi szakértőkből álló zsűri bírálta el. A legjobbnak ítélt három logó felkerült a pályázat internetes honlapjára (www.ec.europa.eu/organic-logo), ahol 2010. január 31-ig internetes szavazás keretében bárki leadhatta szavazatát kedvencére.
Az eurolevél, amelyen zöld háttér előtt a levelet formáló EU-csillagok láthatók, egyértelmű jelentéssel bíró szimbólum, amely egyszerre két dolgot idéz fel: a természetet és Európát.

A győztes, valamint a második és harmadik helyezett az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága által 2010 júliusában megrendezendő hivatalos díjátadó ünnepségen veheti át nyereményét. Az első három helyezett nyereménye 6000, 3500 és 2500 euró.

Forrás: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/index_hu.htm