Megfogalmazták elvárásaikat a pedagógusokA mintegy negyvenezer főt számláló Pedagógusok Szakszervezete – amely a hétvégén váltotta le alelnökét – a napokban rendezett kongresszusán a közelgő választásokra való tekintettel összeállította, mit vár el a következő kormánytól az oktatáspolitika terén.

A szervezet elsősorban az oktatás társadalmi elismertségének megteremtését tartja fontosnak, valamint, hogy az állam egyetemes garanciát vállaljon az oktatás finanszírozására és olyan hosszú távú koncepcióval rendelkezzen, amely képes megteremteni egy korszerű és stabil iskolarendszert, az alkotmányos jogok és az esélyegyenlőség biztosítását, illetve a stabil törvényi kereteket – írja a Hírextra.hu.

 

Az oktatási koncepciótól elvárja továbbá a legnagyobb, pedagógusokat tömörítő szervezet a hátrányos helyzetű gyermekek problémájának a megoldását, az iskolai erőszak elleni határozott fellépés kereteit, illetve az iskolai dolgozók adminisztrációs terheinek csökkentését. Szeretnék, hogy a következő kormány tegyen lépéseket a tanári pálya presztízsének növekedéséért. A szervezet szerint ehhez a minőségi oktatáshoz szükséges létszámstruktúrára, a pedagógusképzés korszerűsítésére, a finanszírozási keretek bővítésére, egy pedagógus-életpályamodell bevezetésére és rugalmas nyugdíjkorhatárra van szükség. A PSZ továbbá hangsúlyos elemnek tartja elvárásaiban a fizetések emelését, a következő politikai ciklust megelőzően az uniós kereseti átlagot megközelítő bérrendszert tart kívánatosnak.
Forrás: hírextra.hu
(www.edupress.hu)