Zuhanyzással spórolhatEgy fürdéssel akár 300 litert vizet használhatunk el, míg zuhanyzással azt jelentősen csökkenthetjük 40-70 liter vízhasználatra. Ezzel jelentős mennyiségű vizet spórolhatunk meg. Egy átlagos család zuhanyzással évente tízezreket spórolhat meg.

Apró részletekkel ezt a takarékosságot fokozhatjuk még.
Az elfolyó víz hulladékként távozik a csatornarendszeren keresztül. A fürdés alapvető szükséglet, de praktikus filléres eszközökkel, háztartásunknak rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Mindemellett környezetünket sem terheljük feleslegesen elfolyó hulladékvízzel. A csatornákba került víz minden egyes cseppjét drága és energiafaló technológiával kell tisztítani, így érdemes megelőzés szinten takarékoskodni vele.

Egy jól kiválasztott zuhanyfej segítségével megfelelő mértékben csökkenthetjük a vízfelhasználást (pazarlást). Pár ezer forintért bármely barkácsáruházban többfunkciós zuhanyfej beszerezhető. Általában zuhanycsővel egybe de külön is kapható. A zuhanyfej állításával többféleképpen porlasztja, rendezi a víz sugarát. Esőcsepp, lágy sugár, masszírozó vízsugár nem csak ellazító fürdési élményt biztosít de vízfogyasztás csökkentő hatása is van.

Zuhanyzással spórolhatA készletekben egyre gyakrabban fogyasztáscsökkentő víztakarékos tömítést mellékelnek, mely közel azonos komfortérzet mellett akár 50%-al is segít csökkenteni a vízfogyasztást.

Egy ilyen szilikontömítés pár tíz forintba kerül barkácsboltban, és éves szinten több tízezer forint megtakarítást eredményez.

A csaptelepekre is érdemes perlátort szerelni, mely a vízsugárhoz levegőt kever. Ez egy általában fémszövetes vízrendező szűrőszerű szerkezet, mely az érzetet és látszatot kevesebb vízfolyás mellett fenntartja. Ilyen szerkezettel akár 70%-os víztakarékosságot
is elérhetünk.

Melegvíz-használat

Víztakarékosság.HU


Víztakarékosság – tippek, ötletek, házipraktikák,
tudástár


viz.lap.hu


A szennyvíztisztítás


Víztakarékos szűrő-adagoló rendszer

Tudta Ön, hogy kádfürdőzéshez 140 liter vizet használunk el, míg kézi zuhanyzáshoz 70 liter is elég?

„A víz (H2O) az egyik legfontosabb anyag a Földön. Az élethez is nélkülözhetetlen. Mai ismereteink szerint folyékony halmazállapotban csak bolygónkon fordul elő a Naprendszerben.” : ÉlőDuna.hu