Környezetbarát bevásárló szatyrokImmár a nagy multik sem ontják magukból az ingyen szatyrokat. A bevásárló nylon szatyrok köztudottan a legkisebb ideig használatos csomagolási eszközök mindamellett, hogy a legnagyobb károkat tudják okozni a természetnek, környezetünknek.

Magyarországon 2 jelentős fogyasztótáborral rendelkező áruházlánc kis lépést, de lépést tett ez ügy érdekében. Egy átlagos műanyag szatyrok lebomlása akár 400 év is lehet. A biologiailag lebomló szatyrok jó megoldásnak tűnhetnek, de még sem teljesen egyértelműen jó ami annak látszik. Ha gyűjtjük azért okozhat gondot, hisz a lebomló anyagok műanyagként nem hasznosíthatóak, ha nem gyűjtjük pedig azért, mert bár hamar lebomlik környezetünket esztétikailag szennyezi.

A bevásárló szatyrok környezetvédelmileg gond, viszont vásárlás szempontból kialakult kényelem.

Hazánkban a két nagy hypermarket áruházlánc közel egy időben vezette be az Örök életű bevásárlótáskáit.

Az Auchan Zöldebben könnyebb feliratú műanyag bevásárló zacskója újrahasznosított anyagokból készült. Ha tönkremegy, elszakad, megkopik egyszerűen vissza kell vinni és ingyenesen kicserélik.

A Tesco, „Környezettudatos Vásárló vagyok” felirattal rendelkező bevásárlótáska szintén újrahasznosított anyagból készült. Egyszeri megvásárlása után elhasználódása esetén egyszerűen térítés mentessen kicserélik.

Szerkesztőségünknek az egyik áruház technikai munkatársa elmondta, hogy vásárlók kezdetben értetlenül álltak a zacskó cserebere véget. Sőt akadtak akik felháborodtak, hogy ezentúl nem kapnak ingyen zacskót.

A Tescoba a régi biológiailag lebomló zacskókat ezentúl 5 Ft-os áron lehet kapni, ezzel is megpróbálva visszaszorítani a felesleges zacskóhasználatot. Az ily módon befolyt többletbevétel helyi bölcsődék, óvodák, kórházak és alapítványok részesülnek.

A nejlon zacskók helyett számos tartós megoldás létezik bevásárlótáska helyettesítésére, amit kis odafigyeléssel könnyűszerrel elsajátíthat minden vásárló. A tudatos környezetkímélő vásárlás már az indulásakor kezdődik, amikor bevásárlólistával és megfelelő méretű bevásárlótáskával vágunk neki a nagy bevásárlókörútnak.

Hogyan készül? Műanyag zacskó.
Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról?
Mentsük meg állatainkat is a műanyag zacskóktól!
Ne használjon műanyagszatyrokat! Műanyagszatyor bojkott!
táska.lap.hu / Reklámtáskák