A felhőből figyelő szemek, avagy az Eye on Earth - a Microsoft környezetvédelmi programjaA Microsoft, a világ vezető szervezeteivel együttműködve, a környezetvédelem szolgálatába állította a modern technikát. A Microsoft és az Európai Környezetvédelmi Hivatal 2008-ban elindította az Eye on Earth nevet viselő közös online környezetvédelmi figyelőportálját.

Ludo De Bock minden reggel, mielőtt elindul Brüsszel melletti otthonából vet egy pillantást az Eye on Earth-re. Nem a közlekedés érdekli, nem is a időjárás-előrejelzés, annál inkább szeretné tudni a levegő aznapi minőségét. Azokon a napokon, amikor nagy a légnyomás és minimális, vagy éppen semmiféle szél nem lesz, a diesel autókból származó ózon veszélyessé tehet néhány dolgot – úgymint egy kis kocogást, vagy futást aznap, főként azoknak, akik valamilyen légzőszervi betegséggel küzdenek, asztmásak, vagy allergiásak.

De Bock több, mint nagy rajongója az Eye on Earth website-nak, – mely 32 európai ország levegő és vízszennyezettségi állapotát mutatja be vizuális formában a Microsoft Bing térképeit használva – hiszen részben ő a felelős az oldal létezéséért. De Bock a Microsoft senior igazgatója az EU és NATO tagországokban, a weboldal pedig a Microsoft és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közötti (EEA) együttműködés eredményeképpen jött létre.

A felhőből figyelő szemek, avagy az Eye on Earth - a Microsoft környezetvédelmi programja

Számítási felhőt („cloud computing technology” – ld. lejjebb) használnak az információk összegyűjtésére, mely a levegő és a víz állapotát is megmondja nekünk. A weboldal megnyitásakor egy nagyfelbontású zoomolható térképpel találjuk szemben magunk, melyen kikereshetjük a minket érdeklő város, vagy régió adatait. Az információátadást megkönnyítendő a Fcebook, a Twitter és a Live Spaces elérhetők az oldalról.

A Water Watch 2008 májusában indult el, és a különböző európai strandok vízminőségét hivatott figyelni. A fürdővíz minősége fontos egészségügyi tényező, csak néhány példát kiragadva: okozhat hepatitist, vagy vérhast. Ez az első ilyen kezdeményezés, ezelőtt az Európa polgárai nem tudták ellenőrizni a víz minőségét, melyben úszni kívántak.

A Water Watch 22.000. ellenőrzőponttal rendelkezik, mely a vizek baktériumszintjét méri. Az éppen aktuális kürölményeknek megfelelően zónákra osztja a vizeket (piros – veszélyes, sárga – közepes, zöld – biztonságos) és azok, akik a különböző strandokat meglátogatták kommentálhatják a weboldalon megjelenő információ valóságtartalmát, valamint beszámolhatnak arról, hogy éppen mennyire zsúfotak a strandok. Az Eye on Earth tehát egy környezetvédelmi célú, kétirányú kommunikációs platform, amely a tudományos adatokat veti össze a lakossági megfigyelésekkel.

Múlt év novemberében az EEA egyesítette a Water Watch-ot az Eye on Earth-el.

Az Air Watch méri a levegő szennyezettségének mértékét, nitrogénszint, ózonszint, szállópor mértékét – vagyis azt a három tényezőt, melyek veszélyeztetik a tüdőt, a légzőszerveket. 1000 mérőponttal rendelkezik Európa-szerte, melyek kétóránként adnak jelentést a levegő állapotáról.

“Ha túl magas a levegő szennyezettsége, a belga kormány riadót rendel el, de mivel az Eye on Earth kétóránként frissül, ezért sokszor az emberek hamarabb értesülnek a szmogról, mint azt a kormány elrendeli.” – mondja De Bock.

Mind az Air Watch, mind a Water Watch interaktív térképet használ, melyek a Microsoft Bing platformján alapulnak, 25 nyelven érhetők el, és az okostelefonok is tudják kezelni.

Az Eye on Earth azon túl, hogy tájékoztat 500 millió európai polgárt, segít abban is, hogy az emberek informálódjanak környezetük változásáról. “Láthatóvá teszi, felkelti a figyelmet, hogy Európa sok részén milyen ingatag a környezet, mennyire szennyezetté tesszük.” – vallja De Bock – “Az benne a legjobb, hogy segíthet gyorsabban meghatározni a fő problémákat, a legveszélyeztetettebb területket, és így sikerülhet a a szennyezést megfékezni.”

“Az Eye on Earth-el a Microsoft és az EEA  információkat kombinál egyetlen egyszerűen kezelhető és könnyen érthető weboldalban” – mondja Jacqueline McGlade az EEA főigazgatója – “A megbízható és elérhető környezeti információ a kulcs a jó döntés meghozatalához mind az európai politikai elöljárók, mind a hétköznapi emberek számára, akik szeretnének tenni a környezetükért.”

“ Az Eye on Earth úgy hoz tudomásunkra információt, hogy azt bárki könnyen megérthesse.” – mondja Geoffrey Lipman az Idegenforgalmi Világszervezet szóvivője.

 

Skálázhatóság és gyorsaság

Összegyűjteni és naprakésszé tenni 32 országból származó adatokat félelmetes vállalkozás. A fő kihívás egy könnyen skálázható, mindig elérhető platform létrehozása volt.

Számítási felhőre alapozott technológiát használnak, mely alapjában véve azt jelenti, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgoznak, melyek fizikailag nem a saját gépükön, hanem az interneten vannak, valahol a „felhőben” (az ábrákon a hálózat ismeretlen részét felhővel szokás illusztrálni, „network cloud”). A következő lépés az, hogy az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások is az interneten vannak, a saját eszközön csak egy kis terjedelmű, ún. kliens-alkalmazás fut.

2009. nyarán havonta több, mint 100.000 látogatója volt az oldalnak.

 

Következő lépések

De Bock reményei szerint az Eye on Earth projektet tovább tudják bővíteni pl. a zajszennyezés mérésével.

Talán egy napon az emberek arra fogják használni ezeket az interaktív jelentéseket, hogy eldöntsék, hol akarnak élni.” – mondja.

Az EEA szeretné, ha az Eye on Earth a világ több pontján elérhetővé válna. Ezidáig az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal és Washington fejezte ki tetszését és érdeklődését a projekttel kapcsolatban.

 

www.iot.hu