Megjelent a Kukaügyi Ismeretek sorozat legújabb darabja „Újrahasználat és javítás” címmel. A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) sorozatának egy-egy része a hulladékmegelőzés és a hulladékgyűjtés területeit veszi sorra, és ad sok hasznos ötletet.

Ide kapcsolódik, egy, sajnos mára már szokásos történet, mely szerint az új LCD televízió – természetesen – garancia lejárat után tönkrement. Első reakcióként az ember a töménytelen mennyiségű akciós újsághoz kap és örömmel tapasztalja, hogy már csak féláron, be tud szerezni sokkal nagyobb, sokkal modernebb TV készüléket. Azonnal számolgatja, a hiteltörlesztő részletet honnan fogja majd lecsípni. Hisz a 0 THM is azt sulykolja, hogy vegyél újat, ingyen van, a hitelkamat is nulla! És ha egy év múlva tönkremegy, nem baj úgyis még olcsóbb lesz!

Aztán sikerül megfogni a környezettudatos fonalat és hallgatunk a józan észre. Gondolkozás közben az Interneten utánanéz az ember, hogy esetleg javítás szoba jöhet e. Igen javítás, szervizelés, barkácsolás, felújítás. Olyan szavak amik a fogyasztó társadalomban szentségtörésnek számítanak. Pedig akadnak színfoltok! A keresőkbe bátran gépeljük be a fenti szavakat ha gondunk van.

Keresés közben egy kicsiny színfolton akadt meg a szemünk ahol használt cikkek, és a szervizelés kiemelt helyen vannak. Ígéretesnek tűnik! A hibás TV egy héten belül tökéletesen működőkepés állapotba került, egy új TV töredék áráért. Ki sem kellet dobni, hulladék, szemét sem keletkezett. Sőt a javításra szánt összegből egy tökéletes, komplett használt számítógép is beszerzésre került.

A szerviz igazán megérdemelt dicsőségtáblája

A TV hibája pedig biztosan csak véletlen műve volt. Hisz egy jócskán alul méretezett alkatrész óramű pontossággal garanciaidőn túl adta meg magát. A történet 2 éve történt, a szerviz vállalt a munkájára garanciát de még nem kellet érvényesíteni. Sőt az eredeti garanciához képest most már dupla olyan hosszú ideje rendíthetetlenül működőképes a javított televízió.  

 

Eddigi sorozatok:

1. Szelektív hulladékgyűjtésről – gyerekeknek

2. Szelektív gyűjtésről – pedagógusoknak

3. Vizek, szennyvizek

4. Környezettudatos vásárlás

5. Avarégetés helyett… – lombkomposztálás

6. Zöld karácsony

7. Bolti trükkök

8. Csere-bere börzék

9. Újrahasználat és javítás

 

Forrás:szelektiv.hu