Külföldi tapasztalatok sora igazolja, hogy a szelektív hulladékgyűjtést csak alaposan, gondosan előkészített és megfelelően szervezett, a lakosság együttműködéséével lehet eredményesen megvalósítani.

A szelektív gyűjtés kialakításánál alapelv, hogy csak ott célszerű bevezetni, ahol már van szervezett hulladékgyűjtés és rendelkezésre állnak a gyűjtés-szálíítás eszközei. A tapasztalatok azt mutatják a szelektív gyűjtősziget, mint egyedüli megoldás hosszú távon nem tartható. Több információ kell a lakosok számára, akár táblákon keresztül, is mit lehet belerakni a tartályokba és mit nem!

Felhívni a lakosok figyelmét arra a tényre, ne használják a területet lomtalanításra. Akár szórólapokon keresztül is figyelmeztesse a helyi önkormányzat a lakosságot, hogy büntetést von maga után a szigetre lerakott veszélyes, de akár a megunt tárgyak lerakása is.  Az áruház láncok pénzt adnak a hozzájuk bevitt PET palackok és aludobozok után, és mindez befolyásolja, hogy úgy néznek ki a gyűjtőszigetek, mint ahogy ezt mindenki látja……

A gyüjtőszigetek kialakítását jószándék vezérelte. Ne vessünk rá követ. Nem ebben van a hiba. Szükségszerű a szelektív szigetek körül az illegális hulladéklerakást megszüntetni.

Milyen módon? Tájékoztatás a szelektív gyűjtésről, még mindig gyerekcipőben jár.  A helyi adottságokhoz illeszkedve célszerű lenne kombinálni a:

 

  • hulladékudvarokat,
  • gyűjtőszigeteket
  • házhoz menő szelektív gyűjtés összehangolásást.

Nézzenek meg végül egy videót, amit egy budaörsi olvasónk készített és nem egyedeülálló a maga nemében:

 

Forrás:szelektiv.hu