Intézményi szelektív gyűjtésIntézmények figyelmébe ajánlunk több száz hulladékgyűjtőt, hulladék prést. Ezek használatával akár 55-60%-kal is mérsékelhetik a hulladék mennyiségét. A szelektiv.hu és az kirakat.szelektiv portál megszervezi Önnek ezek termékek bemutatását, hisz több cég termékei között is válogathatnak portálunkon.

 

A települési hulladékok mintegy 25 %-a – évi 1 millió tonna – intézményekben keletkezik. Nagyobb része viszonylag egynemű, jó minőségű, ezért könnyen hasznosítható másodnyersanyag. Irodai, csomagoló és újságpapír, illetve kisebb mennyiségben műanyag, üveg, elektronikai vagy veszélyes hulladék (például: tonerek, CD-k, régi irodai berendezések, ceruzaelemek).

A kirakat.szelektiv.hu portál összegyűjti azon cégeket, akik hulladék gyűjtőket, hulladék tömörítőket forgalmaznak. Akik ingyen papírgyűjtést végeznek vagy díjmentes eszközöket bocsátanak az intézmények rendelkezésére. 

2010 Szeptembertől országszerte ismertetik azt az augusztusban életbe lépett jogszabályt, amely kötelezővé teszi a közhivatalok, állami intézmények számára a szelektív hulladékgyűjtést.

Ez azt jelenti, hogy az említett helyeken három-három különböző színű (kék, sárga és zöld) kukában kell gyűjteni a hulladékot, azaz papírt, pillepalackot és műanyagot, illetve üveget. A szóban forgó intézményeknek gondoskodniuk kell az összegyűlt anyag elszállításáról is, mi több, a jogszabály előírja a hulladék mennyiségi nyilvántartását is. 

Példa:
Egy belvárosi, 350 fős irodaépületben naponta 12 darab 240 literes kukát ürítettek. Ez napi közel 3 köbméter vegyes szemetet jelentett – illetve mai áron számolva havonta nettó 175 190 Ft kiadást az üzemeltetőnek.
Szelektív Hulladékgyűjtés bevezetése után napi 5 (!) kukára csökkent a kommunális hulladék mennyisége, és a szemétdíj is havi 100 000 forinttal kevesebb lett!

Forrás: kirakat.szelektiv.hu


 

Forrás: www.kvvm.hu

 

Forrás:szelektiv.hu