viztakarekossag-a-kertekben-is2013. augusztus 20-ai volt a globális túlfogyasztás napja. Innentől többet fogyaszt a Föld lakossága, mint amennyit képes megtermelni. Lássuk hogyan lehet az (ívó)vízzel takarékoskodni a kertünkben.

 

Csepegtetéses öntözés

Sajnos csak kevesen tudják, de a hagyományos kézi locsolás – ugyan a legolcsóbb – de nagyon vízpocsékoló megoldás. Fogjuk a slagot és az értékes víz csak úgy folyik. Az egyik leggazdaságosabb öntözési módszer egy automata öntözőrendszer kiépítése. Ugyan elsőre drágának, sőt egyenesen luxusnak túlik egy ilyen rendszer bevezetése, de a világ számos helyen bebizonyították már, hogy a csepegtetéses öntözés a leggazdaságosabb.

 

Víztartályok használata

A víztartályokat már bárki megengedheti magának. Az eljárás lényege hogy a növények mellé víztartó tartályokat ásunk le (például kiürült ásványvizes palackokat) melyeket esténként feltöltünk. A víztartályokból egész nap egyenletesen és kis adagban folyik ki a víz. Így megint csak rendkívül takarékosan tudjuk a kerti növények vízszükségletét biztosítani.

 

Természetes medencék

A tomboló nyári kánikula egyik legjobb ellen fegyvere egy kerti medence kiépítése. Amikor egy medencére gondolunk rögtön eszünkbe jut, hogy órási költség egy medencét fenntartani. Hatalmas vízforgató szivattyú, folyamatos vízutánpótlás és víztisztítás szükséges. Igen ám, de egy természetes medencénél.

A természetes medencék kimondottan úgy vannak kialakítva hogy a fürdő vízfelület mellett legalább akkor részt elkerítenek a növényzetnek is. Ez természetes medencénél a tisztítási folyamatot a vízben élő növényzet végzi. Nem kell agyonklórozni a vizet, nem vízszűrő berendezés és óriási vízszámla. Legyünk mi is környezettudatosak, energiatakarékosak és építsünk természetes medencét a házunkhoz.

Forrás: www.kertelunk.hu