© Rodrigo Baléia / Greenpeace © Greenpeace / Rodrigo Baléia
A világ erdei riasztó ütemben pusztulnak. Egészen konkrétan hat másodpercenként egy futballpályányi trópusi erdőt veszítünk el, többek között Brazíliában és Indonéziában. Ehhez a pusztításhoz pedig itt, Európában a saját fogyasztásunkkal is hozzájárulunk. Hogy hogyan? Az erdőirtások csaknem 80 százalékáért a nagyüzemi mezőgazdaság rohamos terjeszkedése a felelős, ezen belül az olyan termékek előállítása, mint a marhahús, a tejtermékek, a takarmánynak szánt szója, a pálmaolaj, a kakaó és a papír. Az EU most véget vetne ennek a kegyetlen rombolásnak, ezért elindítottak egy konzultációt, melyben a te véleményedre is kíváncsiak.

 

 

A világ erdei nélkülözhetetlenek az élethez. Az erdők felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink, amelyek nem csak a klímakatasztrófa ellen nyújtanak védelmet, de otthont és megélhetést is adnak több millió embernek. Az erdők megszámlálhatatlanul sok faj számára nyújtanak élőhelyet, védenek minket az új fertőző betegségektől és a jövőbeni járványoktól.

Erdeinket azonban riasztó ütemben pusztítják: jelenleg hat másodpercenként egy futballpályányi trópusi erdőt veszítünk el. Mindannyian láthattuk tavaly a sokkoló felvételeket a lángokba borult Amazóniáról – az erdőt azért gyújtják fel, hogy újabb földeket tisztítsanak meg a mezőgazdaság számára. Idén már egyértelműen látszik, hogy a pusztítás még intenzívebbé vált.

Az Amazonastól a Kongó-medencén át Indonéziáig a mezőgazdasági területek rohamos terjeszkedése miatt tűnnek el az esőerdők és más értékes élőhelyek. Ezzel pedig nemcsak az ottani élővilág, hanem az őslakosok is kiszorulnak a földjeikről. Valójában az erdőirtások 80 százalékáért a nagyüzemi mezőgazdaság felelős.

Bővebben: https://www.greenpeace.org/hungary/blog/7537/europa-szo-szerint-felfalja-a-vilag-erdeit-most-itt-a-lehetoseg-hogy-megallitsuk-az-erdoirtasokat/

Forrás: www.greenpeace.org