A méheket a bolygó leghasznosabb rovaraiként tartják számon. Elősegítik a növények beporzását, és ezáltal az ökoszisztéma fontos részei.

Méhek nélkül a növények beporzása komoly nehézségekbe ütközne, az pedig végső soron a levegő minőségének romlásához vezetne.

A beporzás a mezőgazdaság fenntartásához is elengedhetetlen folyamat. Tíz évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) úgy becsülte, hogy 100 növényfaj közül, amelyek 146 országban az élelmiszer-ellátás 90%-át teszik ki, 71-et méhek poroznak be.

Ezért a pusztulásuk nagyban befolyásolná ezen növények, valamint az azokat fogyasztó állatok jólétét, nem is beszélve a mézről, és más méhészeti termékekről.

A méhek fontosságára, és a számukban mutatkozó riasztó csökkenésre való tekintettel, Franciaország 2018-ban szigorúan betiltotta az összes neonikotinoid tartalmú növényvédő és rovarirtó használatát, amelyeket gyakran alkalmaznak a gazdaságban.

Ezek a szintetikus neonikotinoidok az 1990-es években váltották fel az állatokra és emberekre egyaránt veszélyes toxikus növényvédő szereket. A nikotin szerkezetét és hatásait utánozzák, és viszonylag alacsony kockázatot jelentenek a nem célzott szervezetek számára.

A vegyi anyagok megtámadják a rovarok központi idegrendszerét, ezért a virágzó fák és más növények, például gyümölcsfák, szőlőskertek védelmére használják őket.

Azonban a kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy a neonikotinoidok lehetnek a legfőbb kiváltó okai az úgynevezett elnéptelenedés szindrómának, amely a méhek tömeges pusztulásához vezet.

Ezenkívül néhány jelentés arra utal, hogy ezek a vegyi anyagok a környezetre is károsak lehetnek. A neonikotinoidok jól oldódnak vízben, így, ha nagyobb víztömegbe jutnak, veszélyeztethetik az ott élő állatok egészségét.

Bővebben: http://www.esatobbi.com/franciaorszag-az-elso-orszag-amely-betiltja-mind-a-5-mehhalalhoz-kapcsolodo-vegyszert/

Forrás: www.esatobbi.com