Indonézia Bali szigetére minden márciusban egy napra csend borul. A hindu újév ünnepén, a Nyepin avagy a csend napja bezárnak a boltok, kiürülnek a tengerpartok, az utcák, és leáll a légi és a vízi közlekedés is.

Óceánkutatók 2017-ben ezt a napot használták ki arra, hogy hat vízi mikrofon mélybe eresztésével megvizsgálják, milyen hangja van a nagy kékségnek akkor, amikor az emberek lelépnek a színről. Rákollók csattogása, halak morgása és berregése cáfolt rá arra a nézetre, hogy a víz alatt csend honol. Az erről szóló írás a Popular Science weboldalon jelent meg.

Tehát a tengerek, óceánok életének is van hangja, s ezt a legtöbb ismert halfaj képes is meghallani. Bálnák énekelnek, halak csattognak és berregnek, a korallzátonyok pattogó kukoricához hasonló hangot adnak ki, néha pedig viharok és földrengések moraja tölti be a mélységet. Az iparosodás azonban a nagy vizeket is elérte az elmúlt 70 évben, és mostanra az emberi zajokon kívül mást nem is hallani a mélyben.

Mérések óriási tengeri zajszintemelkedést mutattak természeti katasztrófák után, például a 2011-es japán földrengést vagy a 2017-es floridai Irma hurrikánt követően. A legnagyobb kárt azonban mégis a hajózás okozza.  Mivel a hanghullámok sokkal gyorsabban terjednek vízben, mint levegőben, ezek a zajok a tenger minden zugát elérik. „Ha egy vízalatti mikrofonnal hallgatózunk a nyílt óceán kellős közepén, akkor ez olyan, mintha egy autópálya mellett lennél” – mondja Rex Andrew a Washington Egyetem Alkalmazott Fizikalaboratóriumának óceánakusztika-kutatója. „Nem önálló hajók hangját hallani, hanem egy folyamatos, távoli zúgást” teszi hozzá. A hajókon kívül a kőolaj-és földgázlelőhelyek feltérképezésére használt eszközök, a tengerfenék-kotrók és a repülőgépek is óriási hangzavart keltenek.

Bővebben: https://ng.hu/tudomany/2020/03/21/mennyire-csondes-az-ocean/

Forrás:http://ng.hu