Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

A Rubik-kockáról, valamint annak tanulságairól írt hosszabb cikket a hétvégi Washington Postba Rubik Ernő, akinek A mi kockánk címmel idén ősszel a világ számos országában egyidejűleg jelent meg könyve. A feltaláló szerint a kocka megtaníthat arra is, hogy olyan problémákkal nézzünk szembe, mint a koronavírusjárvány. Legérdekesebb megállapításait pontokba szedtük.

  • Rubik Ernő 1980-ban utazhatott először a Vasfüggönyön túlra, akkor New Yorkban részt vett a nemzetközi játékvásáron. Itt debütált a kocka, amelynek népszerűsége fertőzőnek bizonyult, nemcsak Amerikában, hanem világszerte.
  • A kocka kirakása olyan kihívás, amely kortól, végzettségtől és nemzetiségtől függetlenül sok embert megfertőz, ugyanakkor egyfajta metaforává is vált, amit akkor használnak, ha egy ügy megoldása nagyon összetett. Sőt, Rubik meglepetésére politikai és újságírói körökben a szemlátomást lehetetlen nehézségek leírására is használják már (példaként egy Közel-Keletről szóló könyvet említett).
  • Rubik szerint a kockának van olyan aspektusa, ami a jelenlegi pandémiás időkre is érvényes: hiszen habár a kockát egyének forgatják, ám a kirakása mégis az emberi szolidaritásról szól.
  • A kocka több mint 43 trillió kombinációt tartalmaz, de csak egyetlen kiindulási, illetve megoldási pozíciója van. Ha a maga egészében nézzük a megoldási folyamatot, akkor reménytelennek tűnhet, a megoldáshoz tudni kell, mi történik az összes oldalon – a rendet nem lehet rákényszeríteni a kockára, kísérletünk akkor kudarcba fog fulladni.
  • A megtekert kocka reményvesztettséget, dühöt, szorongást, az elveszettség érzetét keltheti bennünk, ilyenformán pedig az idei évben könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha egy ördögi Rubik-kocka foglyai lennénk.
  • A kocka kirakása ugyanakkor sosem volt lehetetlen: összpontosítás és kitartás kell hozzá, maga a folyamat pedig nyitottságra és kíváncsiságra ösztökél. Ugyanakkor azt Rubik is elismeri, hogy csak kevés ember tudja magától kirakni a kockát – a legelső kirakása neki például egy hónapba telt.
  • Viszont szinte bárki megtanulhatja másoktól a helyes stratégiákat és algoritmusokat. A többség könyvekből, internetes videókból vagy barátoktól tanulta el a módszert, ilyenformán pedig maga a megoldás vált fertőzővé, azaz terjedt el széles körben.
  • Napjainkban súlyos problémákkal kell szembenéznünk, legfontosabb feladatunk pedig, hogy „feltörjük azt a kódot”, amivel megállíthatjuk a járványt. Amikor az emberiség valamilyen válsággal szembesül, nem szabad elfelejteni, hogy hasonlóságaink túltesznek a különbözőségeinken. A nagyszabású és innovatív megoldásokhoz nyitott eszmecsere és szoros figyelem szükségeltetik – akárcsak a kocka esetében. Mindannyian egy rejtvényt próbálunk megfejteni, és egy olyan kihívás esetében, amely átvitt értelemben olyan összetett, mint egy Rubik-kocka, bátorság kell ahhoz, hogy a kíváncsi és találékony elmékre tudjunk hagyatkozni.

Bővebben: https://konyvesmagazin.hu/friss/rubik_erno_rubik_kocka_koronavirus_pandemia.html

Forrás: http://konyvesmagazin.hu