A Pannonhalmi Főapátságban néhány napja már biomassza fűtőmű biztosítja a meleget.

A biomassza az energetikailag hasznosítható növényekből, növényi és állati hulladékokból, melléktermékekből származó fűtőanyag a szén, a kőolaj és a földgáz után a világ negyedik legnagyobb energiaforrása.

 

Az apátság hazánk egyik legértékesebb műemléke, 1996 óta a világörökség része és a hazai kulturális életben és az oktatásban is kiemelkedő a szerepe. A Főapátság évente közel 100 ezer látogatót fogad, ami a látogatók előtt is nyitott fűtőmű révén a megújuló energiák megismertetésére és népszerűsítésére, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére is kiváló lehetőséget biztosít.

 

Szinkron: Várszegi Asztrik, főapát

„A projekt hosszú távú közvetlen célja megújuló energiaforrásra, nevezetesen erdei és részben mezőgazdasági melléktermékek képezte biomasszára alapozva a hőellátás, fűtés és használati melegvíz – készítés, fosszilis energiahordozó igényének jelentős csökkentése.”

 

Ennek érdekében egy gázmotor- generátorral váltották ki a hagyományos kazánt, így ezentúl.

a felhasznált villamos energia 76%-át is a biomassza eltüzelésével biztosítják.Az új kazánház avatásán Hónig Péter, energiaügyi miniszter is részt vett, aki példaszerűnek nevezte az új mini erőmű létesítését.

 

Szinkron: Hónig Péter, miniszter

„A biomasszás megoldás az Magyarországon nagyon hasznos, hiszen Magyarország nem rendelkezik saját energiaforrásokkal. Viszont az agrárium eredménye képpen nagyon sok ilyen mezőgazdasági és erdészeti hulladék van az országban, amit érdemes lenne felhasználni. Tehát ez tényleg egy példaszerű megoldás abban a tekintetben, hogy egy kis közösség átveszi az irányítást a saját sorsának és egy ilyen gazdaságos erőművet létesít.”

 

A beruházás közel 364 millió forintba került, amit az Európai Unió 50%-ban támogatott. Az előzetes számítások szerint a befektetett pénz 7-8 éven belül megtérülhet.