Bizonyítottan a legjobbak A vidéki iskolák mindent vittek a TeHEtséges vagy? c. országos középiskolai ismeretterjesztő online versenyen

/Mit tudnak a középiskolások a Hubble űrteleszkópról, ionmotorról avagy az őssejtekről?/

 

Kiemelkedő eredményekkel zárult a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági programja a THE (Tudományos, Hasznos, Emberi) programjának, országosan meghirdetett online természettudományos vetélkedője, a TeHEtséges vagy?. *Közel 2000 középiskolás* tesztelte magát a 30 perces kérdőívvel, ahol a rendszer több száz kérdésből véletlenszerűen válogatott egy magas szintű és sokrétű természettudományos ismeretanyagból. November 9. és 20.-a között 35 gimnázium szállt be a megmérettetésbe, s a szervezőket is meglepte, hogy mind részvételben mind eredményességben egyaránt a vidéki iskolák jeleskedtek. A tesztet *kitöltők számát illetően* az abszolút nyertes a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, ahonnan 83 diák jelentkezett. Az *abszolút legtöbb helyes választ* az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma – 80 tanulója adta, itt átlagosan közel 160 korrekt megoldás született. A szám elképesztő és híven mutatja a diákok tehetségét és a természettudományok iránti fogékonyságot és tudás iránti vágyát.

*/Tudománynépszerűsítés — avagy THE Program/*

A Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági programja a THE (Tudományos, Hasznos, Emberi) azt a célt tűzte ki, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltse a műszaki és természettudományok csodás világa iránt, valamint, hogy ezen területek hiányszakmai, a munkaerőpiac K+F szegmense felé terelje őket. Az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok érdeklődése megvan, és lelkesen fordulnak a kínálkozó lehetőségek felé, amelyből a THE program évek óta igyekszik a legtöbbet biztosítani.

 

*/A nagy megmérettetés — TeHEtséges vagy? országos vetélkedő élő döntője az MTAn/*

A TeHEtséges vagy? verseny döntője nívós körülmények között, neves szakmai zsűrivel kerül megrendezésre *december 3.-án a Magyar Tudományos Akadémián*.

 

A döntőbe jutott iskolák:

Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium (Nyíregyháza)

Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Aszód)

Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium (Vác)

Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola (Csongrád)

Ady Endre Gimnázium (Debrecen).

Mindannyian 5 fős csapatokkal képviseltetik magukat, 1 felkészítő tanár kíséretében. Az esemény műsorvezetését az MTV ismert arca, Gaskó Balázs vállalta fel, a zsűriben pedig olyan szakemberek foglalnak helyet, mint Ifj. Vitray Tamás, a National Geographic vezető szerkesztője, Tóth Pál az országot izgalmas fizikai kísérletekkel járó tanár-show man, Sík András az ELTE fiatal Mars-kutató planetológusa, Füstös Géza, a Siemens üzletfejlesztési vezetője, valamint Kürtös József főosztályvezető helyettes, a Magyar Szabadalmi Hivatal munkatársa.

A verseny védnöke Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

A döntő során a fiatalok a szakmának és a THE partnercégeinek is bemutatkoznak, amikor a zsűri tagjai által feltett villámkérdésekre válaszolnak majd, valamint 21.századi digitális eszközök segítségével önálló prezentációkat mutatnak be egy általuk választott tudományos témakörből. A vetélkedő a bolygó kutatás, az élővilág, a hasznos műszaki innováció, a védjegyek és szabadalmak kérdéskörét is feldolgozza. A csapatoknak helyben kifejtő kérdésekre is válaszolniuk kell, illetve Tóth Pál felügyelete mellett látványos fizikai kísérleteket és azok magyarázatait mutatják be.

A zsűribe jutott minden versenyző fiatalok mindannyian tárgyi és eszmei elismerésben is részesülnek. Többek közt ingyenesen várja őket az 100 csoda kiállítás, a Siemens jóvoltából a bécsi Body Check kiállítás, a Messer felajánlása révén a nyertes csapat iskolájának Légből kapott varázslatok cimű fizika órát visz ajándékul, de könyveket és más ajándékokat is kapnak, az erkölcsi győzelmen túl.

Bizonyítottan a legjobbak