A legendás Paul Bocuse által alapított Bocuse d’Or-t 1987 óta minden második évben megrendezik.

Aktív képAktív kép

Olyan eseménye ez a nemzetközi gasztronómiának, mint a sportnak az olimpia. A két nap alatt 24 szakács, számos nemzet küldötte méri össze a tudását. Öt és fél órája van minden versenyzőnek arra, hogy elkészítsen az előre megadott fő alapanyagokból egy ételsort. 2007-ben ez a halibut nevű halfajta, a csirke – a híres bresse-i csirke -, és a királyrák volt. A halat a királyrákkal kellett párosítani, és a csirke külön szerepelt, ezen kívül még három köret elkészítése is kötelező volt, de azokat már a szakácsok fantáziájára bízták. 2006 hispán bajnoka, Jesus Almagro volt a nyilvánvaló választás a spanyolok részéről. Csak a napi fárasztó tréningek adhatják azt a reményt, hogy képes lesz helytállni a versenyen és dicsőséget hozni hazája gasztronómiájának. Almagro nem egy arrogáns, önhitt alak, aki félistennek képzeli magát a konyhában, hanem kemény munkása, robotosa a konyhának. Óriási türelemmel és alázattal tűri spanyol kollégáitól és a korábbi Bocuse d’Or versenyzőktől a kíméletlen kritikát, de nem bírja a feszültséget, a közönség bíztatása sem kíméli meg attól, hogy a nagy versenyen könnybe lábadjon a szeme a frusztráció és reménység vegyes érzésétől.

színes feliratos spanyol dokumentumfilm, 86 perc, 2008
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Stereo

rendező: José Luis López-Linares
forgatókönyvíró: José Luis López-Linares, Antonio Saura
operatőr: Teo Delgado
producer: Antonio Saura, José Luis López-Linares

szereplő:
Jesus Almagro
Alberto Chicote
Felix Guerrero
Pedro Larumbe
Serge Vieira

Bemutató dátuma: 2009. január 15. (Forgalmazó: Budapest Film)

Forrás: