Nem beszélek zöldségeket! (mozi)Vannak filmek, melyek a maguk csendes módján, leheletfinom eszközökkel mesélnek kis csodákról. Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gumpként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él.

Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg.

 

A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat.

Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak „hatalmának” szenteli. A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb „anya-fiú” kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utoljára szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből.

Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germainnek, aki lassan „rákap” a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is.Aktív képAktív kép

 

színes, feliratos, francia vígjáték, 82 perc, 2010 (12)

 

rendező: Jean Becker

író: Marie-Sabine Roger

forgatókönyvíró: Jean Becker

zeneszerző: Laurent Voulzy

operatőr: Arthur Cloquet

producer: Louis Becker

vágó: Jacques Witta

 

szereplő(k):

Gérard Depardieu (Germain Chazes)

Gisele Casadesus (Margueritte)

Rea Mauranen (Francine)

Patrick Bouchitey (Landremont)

Jean-François Stévenin (Jojo)

François-Xavier Demaison (Gardini)

Sophie Guillemin (Annette)

Claire Maurier

 

Bemutató dátuma: 2011. március 3. (Forgalmazó: Mokép)

Forrás: