Hároméves kortól kötelező lesz az óvodáztatásAz Oktatásért Felelős Államtitkárság kötelezővé tenné hároméves kortól az óvodába járást, mivel úgy vélik, jelenleg az a 10 százalék, aki nem veszi igénybe az óvodai szolgáltatást, éppen azokból a családokból kerül ki, amelyeknek gyermekei számára a legnagyobb szükség lenne a korai közösségi nevelésre.

A Széchényi Terv keretein belül, még ebben a félévben 10-12 milliárd forintból elinduló projekt felel majd az óvodák bővítéséért. Akik nem teljesítik az óvodai tankötelezettséget, pénzbüntetésre számíthatnak – írja a mindennapi.hu.

A jelenlegi szabályok szerint ötéves kortól kötelező a napi négyórás óvodai nevelés. Az új elképzelést, amely szerint már hároméves kortól óvodaköteles lenne minden gyermek, a közoktatási törvényben kívánják rögzíteni. Az államtitkárság úgy tervezi, hogy aki megsértené az új rendelkezést, azt akár 50 ezer forintnyi pénzbüntetéssel is sújthatnák. Azoknak a gyerekeknek, akiket megfelelő körülmények között nevelnek és biztosított a fejlődésük, lehetőségük lenne felmentést kapni a kötelezettség alól. A módosítás körülbelül 20 ezer gyermeket érintene, a magyar 3-5 évesek 90 százaléka ugyanis óvodába jár, de a fenn maradó 10 százalék olyan családi körülmények között él, amely szükségessé tenné a minél előbbi közösségi nevelést. A kisgyermekkorban elkezdett intézményes nevelés nemcsak a hátrányos helyzetű gyermekek szakszerű felzárkóztatása és a felnőttkori munkanélküliség elkerülése miatt fontos, ahogy azt egy nemrégiben rendezett budapesti nemzetközi konferencián Androulla Vassiliou oktatásért felelős EU-biztos elmondta. „Kutatások igazolják, hogy az országok hatalmas megtakarításokat érhetnek el, ha nagy hangsúlyt helyeznek a kisgyermekkori nevelésre” – említette újabb indokként az EU-biztos. Az államtitkárság angliai példára hivatkozik, amely szerint húsz év alatt 880 milliárd forintos megtakarítást eredményezet a minőségi korán megkezdett intézményes nevelés. Az új törvény bevezetésével 7-8 százalékos létszámnövekedésre lehet számítani, így ebben a félévben elindulhat az óvodák bővítése, a Széchenyi Terv alapján ígért 10-12 milliárdos költségvetésből. Az illetékesek elmondták elsősorban a szegényebb ország részekben újítanak fel és építenek intézményeket. Az államtitkárság egyébként az infrastrukturális minimum feltételekből is engedne, így több használaton kívüli épületet is igénybe vehető lenne.

A három éves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésének feltételeként méri fel az államtitkárság a szükséges óvodai férőhelyek számát.

(Forrás: mindennapi.hu)

(www.edupress.hu)