Hagyj nyomot Hagyj nyomot, mutasd meg magad, pályázz!

Ifjú alkotóknak kínál izgalmas bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget az OTP Fáy András Alapítványának pályázata. Művészeti területek széles palettáján várják a középiskolások és felsőoktatásban tanulók műveit – a legjobbak nem csak jelentős pénzjutalmat kapnak, de alkotásukat, tehetségüket széles nyilvánosság előtt is megmutathatják.

A Fáy 225 alkotói pályázat apropója, hogy a kiíró, az OTP Fáy András Alapítvány névadója 225 éve született. Fáy nagyságát röviden úgy tudjuk a legjobban bemutatni, ha Mikszáth Kálmán egyik róla szóló írását idézzük: „ha nem Széchenyit illetné „a legnagyobb magyar” jelző, akkor ez Fáy Andrásnak járna ki, és ha nem Deák Ferenc volna a „haza bölcse”, akkor Fáy Andrást illetné ez a cím; így azonban csupán „a nemzet mindenese””. Azért ez a „csupán” nem kevés: Fáy András munkásságát ma is számos alkotása jelzi. A Pesti Hazai Első Takarékpénztár (amelynek szellemi hagyományait az OTP Bank örökségként vállalja) megalapítása tekinthető a reformkori politikus fő művének, emellett részt vett egy protestáns főiskola megalapításában, a Kisfaludy Társaság életre hívásában, a Védegylet alapításában, a Nemzeti Kör munkájában, valamint hozzá kötődik a nevelőnőképző intézet megalapítása is.

A pályázat természetszerűen Fáy András személyét, munkásságát helyezi a középpontba Ennek megfelelően a megadott művészeti ágakban a pályaműveknek kötődniük kell a névadóhoz. Így a pályázat végeredményeként egy rendkívül sokrétűen, széles művészeti spektrumon, huszonegyedik századi látásmóddal feldolgozott Fáy-életművet kaphatunk, ami épp a művészek kora miatt trendi és naprakész megközelítést ad a „nemzet mindeneséről” a fiataloknak – és akár az idősebbeknek is.

Pályázni nem csak a kézenfekvőnek tűnő kategóriákban lehet, épp ettől olyan izgalmas ez a lehetőség: lehet verset, novellát, mesét, fiktív naplót írni, vagy épp rövidfilm-forgatókönyvet; képzőművészeti kategóriában festményeken, szobrokon vagy fotókon kívül grafikát, filmet, sőt, bélyeg-, érem- és textilterveket is várnak a szervezők! Emellett az új művészeti ágak is helyet kaptak: számítógépes animációkkal, illetve termék- és köztéri designnal is lehet nevezni. Nem utolsósorban pedig könnyű- és komolyzenei művekkel is. Minden kategóriának megvannak a maga témái, amelyeket a részletes kiírás tartalmaz. A pályázat elsősorban diákoknak szól, de az iskolákat, illetve a felkészítő tanárokat is díjazzák.

A Fáy 225 alkotói pályázat a díjai is kiemelkedőek: a szervezők fődíjakat, kategóriánkénti díjakat és különdíjakat is terveznek adni, továbbá a diákok intézményeit és felkészítő tanárait is jutalmazni szeretnék, amelyre összesen 7,7 millió forint keretet biztosít az Alapítvány. A pályaműveket 2011. április 30-ig lehet beküldeni.
További információk: www.otpfayalapitvany.hu