Az évnek ebben az időszakában sokan bepakoljuk bőröndjeinket, és útra kelünk, hogy elkezdjük jól megérdemelt nyaralásunkat. Nyugodt, kellemes, pihentető napokról álmodozunk. Ám ez nem mindig ilyen idilli, főleg, ha gyermekkel indulunk nyaralni.

Számtalan, nem várt esemény húzhatja át a számításunkat, amikre nem is tudunk mindig előre felkészülni.

Nézzünk néhány ötletet, amikkel megkönnyíthetjük, és szebbé, emlékezetesebbé tehetjük a vakációt.

 

  1. Listakészítés

Mielőtt útra kelünk, vegyünk egy nagy levegőt! Ahelyett, hogy már otthon túlstresszelnénk az előttünk álló napokat, üljünk le, vegyünk elő egy üres lapot, és írjunk listát. Vegyük sorba az utazás előtti teendőket. Azután írjunk le mindent, még a legegyértelműbb dolgokat is, amiket vinni akarunk magunkkal. Én évek alatt dolgoztam ki egy olyan listát, amit ma már nyugodt szívvel veszek elő, és tudom, hogy semmit nem fogunk otthon hagyni.

A listakészítésbe nyugodtan bevonhatjuk már a nagyobb gyerekeket is. Kérjük meg őket, hogy írják össze vagy rajzolják le, mit szeretnének magukkal vinni, majd készítsék is össze ezeket a dolgokat. Ami megvan, húzzák át, pipálják ki. Majd közösen átnézve pakolják be a bőröndbe. (Ha szükséges, szelektáljunk, kössünk kompromisszumot, de ne vegyük el már itt a gyerek kedvét az utazástól. Tanítsuk meg észszerűen pakolni!)

 

  1. Játékok utazás közben

Mikor érünk oda? Messze vagyunk még? Ott vagyunk már? Ugye ismerős kérdések!

Valójában nem is nagyon kell csodálkoznunk azon, hogy az örökmozgó, folyton tenni akaró csemeténket nem nagyon köti le egy hosszabb utazás. Ilyenkor muszáj kitalálnunk olyan játékokat, amivel időről időre elvonhatjuk a figyelmüket, hogy gyorsabban teljen az idő.

Nézzünk most két ilyen játékot:

Édes, savanyú: Ez egy nagyon vicces játék. Ha utazás közben meglátunk egy embert akár sétálva, akár a mellettünk elhaladó autóban, integessünk neki. Ha visszainteget, akkor kiáltsuk együtt: Édes! Ha nem integet vissza kiáltsuk: Savanyú!

Bingó játék: Nyomtassuk ki a következő bingó táblákat! Kicsik és nagyok is nagyon szeretik, és játszhatják egyedül és többen is. A táblán található ábrákból ha észrevettek utazás közben valamit, át kell húzni. Ha függőlegesen vagy vízszintesen az összes képet sikerült áthúzni, bingójuk van. Jó kis feladat arra is, hogy utazás közben megfigyeljék a környezetüket.

  1. Dokumentáljátok a nyaralást

Emlékezetesebbé tehetjük a nyaralást, ha a fontosabb, érdekesebb élményeket játékos formában lejegyezzük, lerajzoljuk. Ehhez használhatunk egy egyszerű füzetet, és minden nap beszélgessünk arról, mi volt a legérdekesebb, legizgalmasabb dolog, ami történt velünk. Lejegyezhetjük az időjárást, az új emberekkel való találkozást, de akár az új ételeket is, amiket kipróbáltunk. Érdekes lehet évek múlva elővenni, és feleleveníteni az emlékeket.

 

  1. Gyűjtsünk tárgyi emlékeket

Nem nagyon ismerek olyan gyermeket, amelyik ne szeretne gyűjtögetni. A nyaralás erre is remek alkalom.

Hagyjuk a gyereket, hogy nyugodtan gyűjtsön kavicsokat, a tengerparton kagylókat. Ha ezeket hazavisszük, akkor szuper emléktárgyakat készíthetünk belőlük a családtagoknak is. Például a kavicsokat kifesthetjük, a kagylókból képkeretet készíthetünk. Ha ezeket adjuk ajándékba, akkor nagyobb örömet is okozhatunk, mintha vásároltunk volna valamit.

Ha a tengerparton nyaralunk, ne felejtsünk el egy kis üvegbe hazavinni homokot!

Bővebben: https://mokastanitas.hu/blog/elolvasom/5-hasznos-otlet-ha-gyerekkel-utazunk-nyomtathato-jatekkal-46

Forrás: mokastanitas.hu