Illustration of concept

Trump elnök új rendelettel tette lehetővé amerikai cégeknek a Holdon való bányászatot, létrehozta az űrhaderőt és űrparancsnokságot. Mindezt a világűr békés felhasználását előíró és ezt minden erre képes ország számára egyformán lehetővé tevő nemzetközi egyezményekre fittyet hányva. Ferencz Orsolyát, az űrkutatási miniszteri biztost az űr gyarmatosításával kapcsolatos aggodalmakról és a magyar űrtevékenységről is kérdeztük.

Miközben a világ az SpaceX és a NASA közös sikerére figyel, melynek eredményeként az amerikaiak újra képessé váltak önállóan embert küldeni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az USA fent említett egyoldalú lépései nem tűnnek aggasztó fejleményeknek? – kérdezem Ferencz Orsolyától, hazánk űrkutatásért felelős miniszteri biztosától.

Az hogy az amerikai kormányzat az elmúlt néhány évben a korábbinál nagyobb figyelmet fordít a világűr felé, önmagában örömteli változás, hiszen ez a csúcstechnológiát és az innovációt képviselő, ráadásul az emberiséget nagymértékben motiválni képes terület. Szomorú lenne, ha az említett lépések azt a fontos, eddig nemzetközi konszenzuson alapuló alapelvet ingatnák meg, miszerint a világűrt az egyetemes emberiség közös tulajdonának tekintettük. Ezzel egy új gyarmatosítás előszobájába kerülhetnénk.Az űr „aki kapja, marja” jellegű hasznosítása több, a Földön az elmúlt évszázadokban sokszor megvalósult példát idéz, melyek mindig konfliktusokat szültek.Persze az emberiség történelmét ismerve, kérdés, hogy ezeket hogyan lehetett volna elkerülni.

Sokan hivatkoznak a tömegpusztító fegyverek űrbe, vagy égitestekre telepítését megtiltó, illetve ezek egyoldalú kisajátítását megtiltó 1967-es Világűregyezmény mellett a nemzetközi jogra épülő 1979-es Hold Egyezményre, melyet viszont sajnos sem az USA, sem a többi nagy űrnemzet nem írt alá.

Nehezen megemészthető igazság, hogy a jogot nem elég deklarálni, azt be is kell tartatni, márpedig egy olyan technológiától függő szektorról beszélünk, ahol ha valamelyik félnek egy eszköz kerül a kezébe, akkor az el fogja vele érni a célját. Ennek megakadályozására nemcsak valamiféle szabályozásra, hanem az érdekérvényesítés technológiai eszköztárára is szükség van. Az USA és sok más nemzet az űr erőforráskutatásában és hasznosításában is folyamatosan növeli a képességét és nyilvánvalóan egyszerűbb előre megegyezni, hogy később elkerüljük a kellemetlen kérdéseket és kellemetlenségeket. Más kérdés, hogy mindegy, hogy a többiek mibe mennek bele, ha később valaki másnak lesz egy újabb technológiai ugrása, akkor majd biztos felül akarja írni ezt a megállapodást.

Bővebben: http://tudas.hu/az-urallomas-nem-egy-kalandpark-ahova-csak-ugy-befizetunk-valakit/

Forrás: tudas.hu