A félévi bizonyítvány tájékoztató jellegű, rávilágíthat a javítandó hibákra, segíthet abban, hogy eldöntsd, hogy hogyan érdemes tovább haladni. Így év végéig lehetőséged van arra, hogy javíts eredményeiden. Hogyan lehet javítani a teljesítményeden?

1. Döntsd el, hogy mit szeretnél kijavítani
Ha nem megy a tantárgy, nem szereted, nem érzed a magadénak, akkor különösen nehéz lesz a javítás. Tedd magad motiválttá: vedd rá magadat a javításra, esetleg jutalmat is kitűzhetsz magadnak. Lehet ez valamilyen tárgyi jutalom, vagy egy élmény. Tekintve, hogy nyár elején arathatod le a sikereket, mondjuk egy élményfürdőzés a haverokkal, jól megérdemelt évadzáró bulizás is szóba jöhet. Ha ez a tantárgy egyáltalán nem a szíved csücske kitűzhet azt is célnak, hogy tartod a színvonalat: nem fogsz javítani, de rontani sem.

Azt is el kell döntened, hogy összesen hány tantárgyból fogsz javítani. Többen abba a hibába esnek, hogy öt esetleg hat tantárgyból is szeretnének (vagy kell nekik) javítani. Ez nagyon-nagyon sok munkát igényel, főleg, ha az alapokkal is probléma van. Mérlegeld, hogy erőforrásaidból mire telik. Esetleg hasonlítsd össze egy olyan tanévvel az eredményedet, amivel meg voltál elégedve. Akkor mennyit tanultál? Tudsz most is annyit tanulni, esetleg több energiád van rá?

2. Tűzd ki a célt
Reális célok megtervezése sokat lendít a tantárgy javítása felé. Ha most mondjuk kettes lettél történelemből, egy ötös átlag elérése elég reménytelennek tűnik, hiszen nem a féléves, ha nem egész éves munkádat fogják értékelni évvégén. Tehát a hármas érdemjegy sokkal reálisabb, és mindenki büszke lehet egy ilyen előrelépésre.

Bővebben: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/suli/4315/felevi-bizonyitvany

Forrás: www.kamaszpanasz.hu