Egy édesanya számára egy gyerekzsivajtól hangos házban a rend megteremtése és megtartása vágyálomnak tűnhet. Rendet tenni gyerek mellett: mintha csokit ennél fogmosás közben. Mégis van pár alapelv és trükk, amely segít enyhíteni a káoszon, a délutánra bejelentkező vendégeket pedig segít egy élhető közegben fogadnod.

Mire figyelj, hogy felszámold a káoszt? Íme néhány rendrakási gyorstrükk!

1. Legyen meg az alaprend a fejedben, mint egy igazodási pont

Mi számít elfogadható rendnek? A cipők az előszobában letéve, vagy azt is be a cipős szekrénybe? Beágyazol vagy sem, a konyhaasztal üresen marad vagy az üdítők, poharak rajta szoktak maradni? Legyen egy megvalósítható kép a fejedben arról, hogy mi az, ami már rendnek számít.

2. Tartsd tisztán, üresen a nagy felületeket!

A szem általában a nagy felületeket látja meg először, ide irányul a figyelem: az egyszínű szőnyegen 2 db játék eldobva már „rendetlenség” érzetet kelt, miközben 10 mp felszedni őket és bedobni egy játékkosárba. A hálószobai ágy bevetése szintén rendezett összhatást kelt. Az ágyazás után legjobb, ha ide nem kerül vagy nem marad itt semmi: ha átöltözöl, mert pl. takarítasz, de majd visszaveszed utána az előző ruhád, akkor azt ne dobd ide, inkább a székre tedd, vagy szobainasra, és máris rendezett marad a szoba. Dohányzó asztal, konyhaasztal szintén jó, ha szabadon marad, illetve 1-1 megszokott dolog van rajta: például egy dekoráció, vagy a konyhaasztalon a frissítők, gyümölcskosár. Ha egyszerre több pár cipőt használ a család minden tagja, az épp nem aktuálisakat érdemes visszatenni a cipős szekrénybe: sokkal rendezettebbnek fog hatni (még akkor is, ha csak gyorsan bedobálod).

3. A zárt helyeknek jótékony hatása van

Míg a nyitott, nagy felületek szabadon hagyása rendezettséget sugall, a zárt helyek jól segítik a holmik elnyelését. Legjobb persze, ha mindennek megvan a helye és rögtön oda pakolsz, de érdemes szabadon hagyni egy szekrényben egy polcot vagy fiókot, esetleg egy nagyobb zárt kosarat, amiben alapjáraton semmit sem pakolsz. Ha SOS kell rendet raknod, a nagy felületek „kallódó” holmijait ide helyezheted, aztán amint tudod, innen majd szortírozod a dolgokat a saját helyükre. Ezzel pár perc alatt rendet rakhatsz. Viszont csak 2 esetben működik: ha előzetesen fel volt állítva az alaprend, és ha mihamarabb helyükre teszed a dolgokat (különben csak egy lomtárat fogsz üzemeltetni ilyen módon).

Bővebben: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/otthon/28354/rendrakasi_gyorstrukkok_(nem_csak)_anyukaknak

Forrás: www.csaladinet.hu