Az Y és a Z generáció tagjait a generációkutatók digitális bennszülötteknek nevezik: ők azok, akik el sem tudják képzelni az életüket mobiltelefon, internet, azonnali kielégülést nyújtó applikációk és közösségi háló nélkül.

Az ember bármerre jár, már mindenhol lehajtott tekinteteket lát maga körül. Ha megszámolnánk, hogy hány ember nézi most a cikk olvasása közben is az okostelefonját lógó fejjel, elrettentő lenne az eredmény. Az így kialakuló SMS-nyak szindrómának súlyos következményei lehetnek.

Mi az az SMS-nyak?

Biztos többször érezted már, amikor a fájdalom lassan kúszik fel a hát felső részétől egészen a nyakig, miután hosszú ideig lehajtott fejjel nézted a telefonod.

Az SMS-nyak a rossz tartás következtében kialakuló nyaki gerinc deformitása. Minél több időt töltesz digitális eszközökkel, annál inkább növeli a nyaki károsodás kockázatát.

Mitől alakul ki a panasz?

A nyaki gerinc a hosszas görnyedést követően, a tekintet folyamatos leszegezése miatt jelentősen megváltozik. A rugalmasságát és terhelhetőségét biztosító kettős S-alakú ív megszűnik, helyette C alakban görbül a hát. Ez nem csak a derekadra – az ágyéki gerincszakaszra, de nyakadra is sokkal nagyobb terhet ró.

Az okostelefon képernyőjének nézegetése közben a fej 60 fokos szögben történő megdöntése közel 20-25 kg tömegének megfelelő nyomást helyez a nyaki gerincre, és minél jobban előre döntöd a fejed, annál nagyobb ez a terhelés.

A lefelé nézés egyaránt terheli a nyak elülső és hátulsó oldalát is, ez különösen a csigolyák közötti lemezekre van hatással. A hátsó nyaki rész megfeszül, mivel a hátoldalon lévő izmok állandó összehúzódó állapotban vannak, megpróbálják húzni és támasztani a fejet ebben a helyzetben, ami izomfeszültséghez, továbbá nyak- és hátfájdalomhoz vezethet.

A drasztikus túlterhelés viszonylag gyorsan a gerinc elváltozásához vezethet, hisz az izmok igen gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott testtartáshoz, majd mintegy „elhúzzák”, és már a módosult helyzetben is rögzítik a gerincet.

Bővebben: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/28414/sms-nyak_az_okostelefon_hatasa_a_gerincre

Forrás: www.csaladinet.hu