Az év végén jönnek az interaktív táblák?!

Most már tudni lehet, hogy csak két óriás, az IBM és a HP szállt ringbe, a többek között a tantermi csomagot (interaktív tábla rendszert) is magába foglaló, első körben 24,2 milliárd forint összértékű oktatási informatikai közbeszerzési tender elnyeréséért….

Két forrás (Népszabadság Online SG.hu) is hírül adta, hogy az NFÜ szerdán bejelentette, miszerint a két fővállalkozó-jelöltnek, illetve az alvállakozó-jelölt cégeknek most kell ajánlatot tenni, hogy milyen műszaki eszközöket milyen árakon kínálnak, majd ezek alapján október végén dönt a győztes személyéről az NFÜ, és így, az NFÜ tervei szerint az év végével megindulhat az iskolák által igényelt oktatás informatikai eszközök kiszállítása.

15-17 ezer aktívtábla

Az NFÜ az ország teljes területén – a központi régiót leszámítva – mintegy 15-17 ezer általános és középiskolai tanterem betáblázására írta ki a pályázatot. Az ügynökség előre kikötötte, hogy minden pályázónak külön-külön a táblákra, projektorra és számítógépekre négy különböző gyártó azonos műszaki tartalmú termékét kell szállítania.

A várt négy-öt konzorciummal szemben mindössze kettő, az IBM és a HP által vezetett cégcsoportok indultak a tenderen, így egyből kétszereplősre szűkült a verseny. Ez a fordulat meglepte az NFÜ-t, ugyanis a 7, illetve 17 fős konzorciumokban legalább tíz olyan cég is megtalálható, amely egyedül is megfelelt volna a pályázati kiírásnak, vagyis önállóan is indulhatott volna.

Az ügynökség vezetőiben felmerült az ismételt eljárás lefolytatása, ám nincs arra garancia, hogy egy új pályázat nem hasonló vagy netán rosszabb eredménnyel záruljon – mondta Horváth Ádám, az NFÜ tanácsadója. Az ártárgyalás várhatóan novemberben kezdődik, a szerződéskötésre pedig még az idén sor kerülhet.

Befejezés 2009. áprilisban

A termékek leszállítása és a tanárok műszaki képzése 2009. májusig fejeződhet be. A beszállítók pályáztatásával párhuzamosan folyik az iskolai pályázatok értékelése: eddig az 1103 aspiráns közül 150 iskolafenntartó esett ki különböző pedagógiai okok miatt.

A nyertes iskolák tantermeinek 40 százalékát szerelhetik fel digitális táblákkal, amelynek beszerzését száz százalékban támogatja az EU.

60-70 ezer óra digitális tananyag, képzésre tengernyi pénz

A digitális táblákkal való oktatáshoz már ma 60-70 ezer órányi magyar tananyag áll rendelkezésre, de tartalomfejlesztésre is hamarosan közbeszerzési eljárást hirdet az NFÜ. A tanárok képzésére szintén pályázatot ír ki a szervezet (30 milliárd forint értékben), amelyet részben a digitális tananyag oktatására használhatnak fel a pedagógusok.

A magyarországi tankönyvkiadók, mint tartalomszolgáltatók ugyanakkor már megkezdték ingyenes oktatásaikat is – ami nekik is megéri, hiszen ezzel piacot építenek leendő vagy már kész digitális tartalmaik számára.

Forrás: Interaktív Oktatástechnika Portál