CSODA - XIV. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat 2009A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti XIV. tematikus nemzetközi amatőrfilmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát. A nevezések témája idén a fotópályázaton és a filmszemlén is a „Csoda” – a „Bizalom” (2008.) és a „Kegyelem”(2007.) után.

A beküldött fotók közül az előzsűri döntése alapján a legjobbakat az Uránia Nemzeti Filmszínházban állítja ki az akadémia. A filmszemlére az alkotók, vagy alkotóközösségek kisjáték-, kísérleti, és dokumentumfilm kategóriákban nevezhetnek korhatár megkötése nélkül legfeljebb két pályaművel. A nyilvános vetítés után a zsűri mindhárom kategóriában három helyezést oszt ki. Nevezési díj nincs és ország határok sem gördítenek akadályt az alkotók elé. A szemlére 2007-ben 55 filmnevezés érkezett, de ez a szám 2008-ra 119-re nőtt, az az megduplázódott. Tavaly az összesen 17 országból érkező alkotások közül 38 első film volt, s az össz nevező közül 29 pályamunka érkezett határon túlról – Izraeltől Ukrajnán át egészen Olaszországig. (október 1. állapot: Az első 22 filmes nevezés már megérkezett többek között:Ausztrália, Izrael, Hollandia, Costa Rica, Argentína, Irán, Finnország, Spanyolország, Angliából érkeztek filmek a hazai nevezőkön kívül.)

 A tavalyi – első ízben, hagyományteremtő szándékkal meghirdetett – fotópályázat szemléjét is folytatják a szervezők annak népszerűségére való tekintettel. Az intézet idén is szakmailag igényes, kimunkált alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához. Nevezési határidő október 19.-e. www.faludiakademia.hu

A gyermekeknek a varázslat a csoda, a kamaszoknak maga a létezés, a felnőtteknek a váratlan árleszállítás az élelmiszerboltban, az öregeknek az újabb nap, az angyaloknak Isten, Istennek minden. A csodával többnyire csak a természet normális működése áll helyre: a látását visszanyerő vak a legtermészetesebb állapotba kerül, a szerelmes végre elfogadja önnön létezését, amelyben a legtöbbünk már alig hisz, a lebegő hindu bölcsben csak valamivel tisztább formában mutatkozik meg a szellem amúgy is meglévő hatalma az anyag felett. Bármennyit is küzdjünk ellene, a csoda elkerülhetetlen. Megadom magam – boldog vagyok. Csoda?

A filmes zsűri tagjai: Fliegauf Benedek rendező, Gózon Francisco operatőr, Gyarmathy Lívia rendező, Lázár Kovács Ákos esztéta, A zsűri elnöke: Jerzy Stuhr, aki az egyik legsokoldalúbb és nemzetközileg is a legelismertebb legyen színész és rendező. Stuhr professzor gazdag életművel bír, rendszeresen rendez filmet és színházat, de olykor szerepel is saját munkáiban, hazánkban is több filmben láthatta már a közönség. 1998. óta az Európai Filmakadémia tagja, több nemzetközi díj birtokosa, 2008. végén köszönt le a Krakkói Színművészeti Egyetem rektori székéből.

A fotós zsűri tagjai: Dér András, Haris László, Móser Zoltán, Stalter György

A filmszemle ideje, helye: 2009. november 19-21., Uránia Nemzeti Filmszínház

Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2009. november 21. 19 óra

A fotókiállítás ideje, helye: 2009. november 20.- december 6., Uránia Nemzeti Filmszínház

 

Postacím: JTMR Faludi Ferenc Akadémia Pf.: 462. Budapest 1447

A borítékra ráírandó:CSODA XIV. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat

CSODA - XIV. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat 2009