Fotópályázat a vallások közötti párbeszéd jegyében„Igen, mi hiszünk a vallásközi párbeszédben” Fotópályázat a vallások közötti párbeszéd jegyében

Az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) vallásközi párbeszéd kezdeményezéséhez kapcsolódóan a thaiföldi kormány vallásközi kultúrális fotópályázatot hirdet, amely a kultúrák közötti, vallási és társadalmi kérdésekre fókuszál.

Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet felelősségünkre, a párbeszéd és a különböző vallások megértésének fontosságára.   Mit jelent igazából a vallások közötti párbeszéd? Miért fontos ma ez, és miért fontos Európa, Ázsia és saját életünk szempontjából? Miért érint a téma mindenkit, aki Európában vagy Ázsiában él? Miért fontos, hogy a vallások között legyen érdemi párbeszéd? Mit kellene tennünk azért, hogy jobban elfogadjuk egymás vallását, jobban megismerjük a különböző vallásokat? A fényképek témái többek között a következők lehetnek:

 

  1. Ugyanazon társadalomban élő eltérő vallású emberek interakciói a mindennapi életben.
  2. Bármilyen valláshoz kapcsolódó, mindenki által látogatható fesztiválok.
  3. Egyházi műemlékek, amelyek vallás- és lelkiismereti szabadságát szabadon gyakorló vallási kisebbség területén találhatóak.

Részletes tudnivalók a www.we-ifd.org honlapon és ennek a kiírásnak a mellékletében olvashatók. A beküldési határidő: 2010. január 4. A fényképeket kérjük elektronikus formában a következő e-mail-címre küldeni: ibolya.pezenhoffer@okm.gov.hu; vallaskozi@gmail.com Az Oktatási és Kulturális Minisztérium interkulturális és vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkatársaiből, valamint hivatásos fotográfusból álló hazai zsűri választ ki 10 fényképet, melyet továbbít a nemzetközi zsűrinek.   További információ az ASEM együttműködésről: http://ec.europa.eu/external_relations/asem/index_en.htm Melléklet Pályázati kritériumok: Magyar állampolgárok pályázhatnak korra való tekintet nélkül; a szervezők olyan fotókat várnak, amelyeket még nem publikáltak, nem jelentek meg kiadványokban, honlapokon stb. Meztelenség vagy erőszak nem lehet témája a képeknek. Minimum 300 dpi minőségű, 8×10 inch méretű képekkel lehet pályázni. A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezők a képeket a későbbiekben felhasználják a kezdeményezés keretén belül. Az első három helyezett 1000, 500 és 250 euró díjazást kap, az első öt helyezett vállalja, hogy 2010 februárjában Thaiföldre utazik a díjátadó ünnepségre, valamint a pályázathoz kapcsolódó kiállítás megnyitójára. Az utazás, a szállás és az ellátás költségeit a thaiföldi Külügyminisztérium állja.