Energia - mérlegen az egészség!Nagy érdeklődés mellett zajlik a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform által, általános iskolai osztályok számára kiírt pályázat. A felhívás célja, hogy a civil szervezetek, a táplálkozástudomány, a kormányzat és az üzleti szféra összefogásával kifejlesztett speciális oktatási anyagból merítve a diákok összeszedjék, átgondolják és elmélyítsék az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteiket.

A korosztályoknak megfelelő tudásanyaggal és nyelvezettel készült anyag ingyenesen hozzáférhető minden érdeklődő számára. Eddig már több mint kétszáz intézmény töltötte le a platform oktatási anyagát.

Beküldési határidő: 2010. november 30.

Azoknak az osztályoknak, akik részt szeretnének venni a pályázaton, egy olyan plakátot kell készíteniük, amely az Energiamérleget szemlélteti minél ötletesebb, fantáziadúsabb formában. A szervezők a kis alkotóknak szabad kezet adtak, a beadott pályamunkák bármilyen technikával készülhetnek. Így lehet ceruzarajz, vízfesték, montázs, fotó-applikáció, mozaik.

Na de miért is olyan fontos az Energiamérleg? Táplálkozás útján jutunk hozzá többek között azokhoz a létfontosságú tápanyagokhoz, amelyek energiát szolgáltatnak és részt vesznek a szervezet felépítésében, működésében. Az energiaforgalom az energia felvételét és felhasználását foglalja magában. A napi energiaszükséglet egyénenként eltérő, kiszámításához ismerni kell az ideális testtömeget, életkort, nemet és a fizikai aktivitást. Ha a táplálékkal bevitt és a felhasznált energia megegyezik, akkor energiaegyensúlyi állapot jellemző és a testtömeg nem változik. Energia beviteli többlet esetén a fölösleges energia zsír formájában raktározódik és túlsúly, a későbbiekben elhízás, fordított esetben soványság jöhet létre. Az európai 7-11 éves gyermekek 10-30 százaléka túlsúlyos. Többek között éppen ezért van jelentős szerepe az egészséges életmódra való nevelésnek a gyermekkorban.

Pályázati feltételek:

1. Az Energiamérlegről készült plakát fényképének beküldése ajánlottan „.jpg” kiterjesztésben, maximum 5 MB terjedelemben.
2. Az oktatási anyag gyakorlati használatával kapcsolatos kérdőív kitöltése és visszaküldése e-mailben a felkészítő pedagógus részéről. A kérdőív nélkül a pályázat érvénytelen!

A kérdőív letölthető a www.tetplatform.hu oldalról.

Kérjük, hogy a kitöltött kérdőívet e-mailben, a palyazat@tetplatform.hu címre, a pályázati anyagról készült fényképekkel együtt küldjék vissza!

A pályaművek elbírálása és díjazása:
A pályaműveket a TÉT Platform Oktatási Munkacsoportjának tagjai bírálják el. A tagok a gyerekek alkotó fantáziáját, kreatív ötleteit és kivitelezését fogják díjazni. A zsűri fenntartja a jogot arra, hogy indokolt esetben egy-egy helyezést ne ítéljen oda, vagy megosztott díjazásban részesítsen pályázókat.
A legszebb alkotást beküldő osztályokat értékes ajándékokkal jutalmazzuk.
I. díj: 200 000 Ft értékű,
II. díj: 100 000 Ft értékű,
III. díj: 50 000 Ft értékű sportszer vásárlási utalvány

Beküldési határidő:
2010. november 30.

Bővebb információ:
Jani Kinga
ACG PR
Mobil: +36304174124

 

www.sff.hu