A gyerek síelésLegjobb, ha már tudunk síelni, mire síelni megyünk…

A sítúrát gyerek-szülő egyaránt akkor élvezheti ki leginkább, ha használható sítudással lépnek a hóra, és nem az alapok elsajátításával megy el az a pár nap. Székely Zoltánt, a FreeRide Síiskola vezetőjét a műanyag pályás síoktatásról kérdeztük.

 

Milyen korban, és hogyan kezditek a gyerekek síoktatását?

Három éves kortól magánórában foglalkozunk a gyerekekkel, négy éves kortól pedig már kiscsoportban is tanulhatnak – ezekben általában két oktató van, és hat gyerek.

Mi történik egy foglalkozáson?

A gyerekeknél rengeteg játékot, különböző kellékeket alkalmazunk: például plüssállatokkal együtt csúsznak a pályán, fogócskáznak, vagy szoborjátékot játszunk, mikor hirtelen meg kell merevedni, „szoborrá válni”. Végül is a testnevelés órákon már bevált módszereket formáltuk át egy picit a síoktatásra.

Minden órát bemelegítéssel kezdünk, aztán mondjuk egy kezdő csoportban a pálya alján lépegetnek a gyerekek, megszokják a sílécet. Ha már tudnak kicsit csúszni önállóan, akkor megtanulják a síliftet használni – az első cél, hogy a fékezést minél előbb elsajátítsák, hogy biztonságosan meg tudjanak állni. Ahogy ügyesednek, megyünk egyre feljebb egészen a pálya tetejéig. Ha pedig valaki már egy szezont végigjárt, középhaladóként újabb technikákat tanulhat.

Van olyan, hogy egy kisgyerekkel elkezdtek foglalkozni, de kiderül, hogy még korai neki a síelés?

A cikk a Különórám.hu oldalon folytatódik…