A sérültekből álló Nemadomfel Együttes, a Quimby, a Csík Zenekar és a Lovasi András vezette Kiscsillag november 21-én jótékonysági szuperkoncertet ad a Papp László Sportarénában a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretein belül.

 

„Hogy képesek vagyunk-e jobbá tenni a világot, ami az enyém, a tiéd, az övé, a miénk, az a mi döntésünk. A lehetőség, a gazdagság mindenkiben ott van. Közhelyes, de tényleg nem az számít, honnan jövünk. Egyszerű ez. „

A koncert bevételeit egy fogyatékos emberek számára épített, Magyarországon egyedülálló öko-lakóotthon építésére fordítják majd. A Kézenfogva Alapítvány a rendezvény kiemelt szakmai támogatójaként, a közvélemény formálásán túl fontos célnak látja, hogy a jelenleg nagy intézményekben lakókat a társadalomba integrált kisközösségekbe helyezzék el. Hazánkban a fogyatékos emberek számát és az igényeket tekintve legalább 2700 lakóotthon építésére volna szükség.

A rendezvény bejelentő sajtótájékoztatóján Göncz Árpádné az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy „a Kézenfogva Alapítvány Fészek programja 1997 és 2002 között 36 civil szervezeten keresztül 50 lakóotthon kialakítását segítette több mint 500 fogyatékos ember részére. A program eredményeképpen elismerték hazánkban a lakóotthoni kategóriát, illetve a Kézenfogva Alapítvány a szükséges szakmai programokat is kidolgozta. Mivel a lakóotthonok terjedése 2004 óta nagyon lelassult, így nagy örömmel veszünk részt a rendezvény megvalósításában, a lakóotthon szakmai munkájának és módszertanának kialakításában. Reméljük, hogy a továbbiakban egyfajta mintát is mutatunk azoknak, akik lakóotthont fognak építeni.”

A rendezvény védnökei Göncz Árpád és felesége, Mádl Ferenc és felesége, Sólyom László és felesége. A idei esemény fővédnöke: Schmitt Pált és Makray Katalin.

További információ: www.jobbvelunkavilag.hu

 

„hol volt, hol nem volt…”

Ahogyan az egész történet elindult, igazán mesébe illő.

Van az országban egy olyan, tehetséges fiatal zenészekből álló együttes, melynek minden tagja a legkülönfélébb háttérrel érkezett a csapatba: vannak értelmi képességeikben vagy mozgásukban, látásukban akadályozottak; van köztük, aki kiválóan gitározik, vagy dobol, vagy épp zongorázik, vagy esetleg több hangszeren is játszik; másnak gyönyörű a hangja, mások pedig ahhoz értenek a legjobban, hogyan szólítsák meg a közönséget. Az együttesnek, mely eredetileg a Down Alapítvány művészeti műhelyéből nőtt ki és alakult meg 2003-ban, Nemadomfel a neve. Az elnevezés önmagáért beszél, egy attitűdről árulkodik, mégis nagyon nehéz megállni, hogy ne kezdjünk hosszú történetekbe arról, milyen sok örömet és optimizmust visz ez a csapat az embereknek.

Az egész projekt tulajdonképpen 2007 nyarán indult, amikor az Együttes Keszthelyen játszott egy sérült kislánynak rendezett jótékonysági koncerten. Ez az alkalom annyira nagyszerű élmény volt mindenkinek, hogy arra gondoltak: miért is ne játszanánk több ember előtt, hogy többeknek tudjunk segíteni? Egyik dolog követte aztán a másikat, majd néhány héten belül, amikor Erdélyben jártak, megismerkedtek Böjte Csaba ferences testvérrel, akit már akkor is sokan ismertek az általa létrehozott árvaházak kapcsán. A Nemadomfel Együttes tagjai azzal a javaslattal fordultak hozzá, hogy mi lenne, ha Budapesten szerveznének egy hatalmas jótékonysági koncertet az árvák javára. Az ötlet maga természetesen már a kezdetekkor sokkal többről szólt, mint egyszeri jótékonyságról – egy üzenetet, egy lelkületet hivatott képviselni: mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, csak örömmel és nyitott szívvel kell fordulni a világ és mások felé!.

Első hallásra talán többeknek inkább csak egy szép és lelkesítő, de kissé idealista elgondolásnak tűnt mindez, nem is állíthatnánk, hogy mindenki rögtön hitt megvalósíthatóságában. De az Együttes és az Alapítvány körül verbuválódó önkéntes egyre nagyobb csapat kitartott az elképzelés mellett. Majd 2007 végén lehetőség nyílt pályázatot beadni az Aréna egynapos igénybevételére, 2008-ban. Időközben sok mindenkivel beszéltünk, a megálmodott rendezvény egyre több részlete kezdett kikristályosodni, így beadtuk a pályázatot. Nyertünk.

Miközben a program koncepciója egyre erősebben körvonalazódott, a JOBB VELÜNK A VILÁG! üzenet hétről hétre újabb embereket vonzott magához, bár igaz, még mindig akadt egy-két kételkedő. Meghívtuk Magyarország legprominensebb előadóit, zenészeit, a rendezvény üzenetét pedig a legkülönfélébb fórumokon próbáltuk közzé tenni (e-mailes üzeneteken keresztül, kisebb fellépések alkalmával, a média segítségével (ami 2008-ban 180 megjelenést jelentett)). Természetesen a szervezés és az emberek megszólítása a legkevésbé sem volt költségek nélküli, szerencsére azonban, a nemes ügy, az elszántság, hogy valami jóért tegyünk, a for-profit és a nonprofit szektor szereplőit is elérte, illetve jelentős anyagi támogatást kaptunk a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól is, nem beszélve a számtalan, nem elsősorban és kizárólag anyagi természetű segítségről. Ami igazán lenyűgöző volt, az az önkéntes segítők egyre növekvő száma. Az embernek az volt az érzése, mintha egy idő után önmagát szervezné az egész. A valóságban persze hihetetlen sok erő és energia fektetődött az előkészületekbe.

A koncert napjához közeledve a legnagyobb mérföldköveket mindenképp a két sajtótájékoztató jelentette: az egyikre szeptemberben került sor, amikor is a főszervezők, a sérült fiatalok hivatalosan is nyilvánosságra hozták a programot, és amikor a jelenlegi és korábbi köztársasági elnökök feleségei, Sólyom Erzsébet, Mádl Dalma és Göncz Árpádné elvállalták a rendezvény védnökségét, mely nemcsak, hogy diplomáciai jelentőséggel bírt a sérült emberek számára, de az egész együttműködésre építő kezdeményezés jogosultságát is megerősítette. A második sajtótájékoztató október közepén volt, ezúttal Böjte Csaba testvér is jelen tudott lenni, továbbá a magyar kulturális élet legelismertebb szereplői vállaltak közösséget az üggyel, úgy, mint Rúzsa Magi, Presser Gábor, Révész Sándor, Caramel, Miller Zoltán, Kállay Bori, az EDDA Együttes, és ismét hosszan sorolhatnánk még a neveket. Közben a csapat tagjai, egy busznyi középiskolás diákkal és újabb önkéntesekkel újabb napokat töltöttek Erdélyben az árvákkal – hogy szervezési kérdésekről beszélgessenek, de főleg hogy együtt legyenek, egyre több tartalommal mélyítve a gyerekekkel és egymással való kapcsolatokat.

Maga a koncert (2008. november 14.) az Arénában sokkal jobban sikerült, mint valaha is reméltük: közel 9000 ember jött el, a teljes bevétel pedig 11.557.825 Ft volt. Az összeg nem pusztán az eladott koncertjegyek árából folyt be, kiállítást és vásárt is szerveztek sérült kézművesek, hogy ők így járuljanak hozzá a jótékonysági ügyhöz. 2009 augusztusában ez az összeg is hozzájárult ahhoz, hogy sikerült felújítani és átadni Csíksomlyón egy hosszú idők óta üresen álló árvaházat.

 

„láss csodát, láss ezer csodát..”

Megtapasztalva, hogy a tenni akarás, másokért cselekedni mindannyiunk lelkét ennyire gazdagította, alátámasztotta, hogy csakis jóra vezethet az együttműködés. Vagyis meg sem fordult a fejünkben, hogy megálljunk. Ezért 2009-ben, a sérült emberek, az előző év kedvezményezettjeivel, az erdélyi árvákkal és a cigányság elkötelezett képviselőivel együttműködve újra megszervezték a JOBB VELÜNK A VILÁG! rendezvénysorozatot, ezúttal az ország legszegényebb térségében élő gyermekeinek fejlesztő programjaira. Egy olyan modellprogram elindítását dolgoztuk ki, mely iskola utáni, nem-formális oktatási módszerekkel (sporttal, művészetekkel és egyéb alternatív módszerekkel) segíti a gyerekek fejlődését.

Maga a szervezés ismét egész éven át tartott. A legfontosabb programelemek röviden a következők voltak:

* egyeztetések a tavalyi év kedvezményezettjeivel a feladatkörökről (ezúttal ők is mint szervezők vettek részt)
* találkozók és megbeszélések Szendrőlád tanáraival, a polgármesterasszonnyal, a helyi lakossággal – jó néhány informálisabb hétvégét is szervezve, ahol a szervezők és önkéntesek, középiskolások együtt töltötték az időt a helyiekkel (sok-sok zenével és színes programokkal)
* zenélések, fellépések (flash mob jelleggel is) a leghétköznapibb helyeken (Tescókban, metróaluljárókban stb.)
* zarándokút, melyet Papp Szabolcs a rendezvény kerekesszékes szóvivője tett meg egy erdélyi árva fiúval és egy szendrőládi roma fiatallal – több mint 200 kilométert gyalogoltak 9 napon keresztül, hogy Szeged és Budapest között 8 településen megállva vigyék a rendezvény üzenetét.
* budapesti családok láttak vendégül kis falvakból érkező cigánygyerekeket, többek között a koncert hétvégéjére (október 17-18), csak azért, hogy együtt legyenek és lehetőséget teremtsenek egymás megismerésére. Hazánkban állandó közbeszéd tárgyát képezi a cigány emberek élete és integrációja. Naponta hallani a hírekből, milyen konfliktusokat szül egymás el nem fogadása, hogyan nem mutatunk hajlandóságot egymás megismerésére – élünk e helyett az örökölt előítéleteink mentén, egyre távolabb kerülve a békés és konstruktív együttélés, együttműködés lehetőségétől. Hisszük, hogy az út az egyénen keresztül vezet – úgy, hogy egymásnak kezet nyújtunk.
* a rendezvény fővédnökségét Sólyom László köztársasági elnök vállalta el feleségével és a korábbi köztársasági elnökök feleségeivel. Az elnök úr augusztus 25-én a Sándor Palotában megtartott sajtótájékoztatón jelentette be a 2009-es rendezvényt.
* a koncert előtt aukciók szervezése, ahol a művészek szintén felajánlották a műveikért kapott összeget
* a koncert előtti napon ökumenikus istentisztelet a Szent István Bazilikában, ahol a misét Székely János, a cigánypasztorációért felelős püspök tartotta és Böjte Csaba prédikált.
* a koncert napján (2009. október 18.): kiállítás és vásár, a legkülönfélébb fellépések, dokumentumfilmek, beszédek, sok-sok zene és szeretet.

A 2009-es év bevételéből, a több mint 5,2 millió forintnyi összegből pedig 2010 májusában elindult Szendrőládon a napközi program…

 

Forrás: beszed.hu