2011, az önkéntesség éve Európában - Iskolák nemzetközi együttműködési pályázataAz aces nemzetközi iskolai hálózat újabb pályázati felhívást tesz közzé. Az aces (Academy of Central European Schools) ötödik alkalommal hirdeti meg pályázatát  nemzetközi iskolai együttműködések számára.  Az önkéntesség európai éve szellemében az idei téma: “A társadalmi hídépítés – vállaljunk önkéntes közösségi munkát!”

 

A pályázaton számos témában lehet indulni, például tanulási nehézségekkel küzdő kortársaikat támogató iskolatársakkal, idősek otthonaiban tartott koncertekkel, fiatal és idős emberek közös környezetvédelmi tevékenységeivel vagy a hátrányos megkülönböztetés ellen közösen szervezett kezdeményezésekkel. A „2011, az önkéntesség éve Európában” program egyik célkitűzése, hogy erősítse a szabadidejükben fizetség nélkül dolgozó emberek elkötelezettségét és láthatóvá tegye tevékenységüket.

Magyar iskolákat keresünk!

A versenyben 15 ország vesz részt, hazánkból is várják a jelentkezőket.  A pályázati anyagokat, projekt terveket 2011. április 30-ig lehet benyújtani, közülük a legjobbakat egy nemzetközi zsűri választja ki. A nyertesek anyagi támogatást kapnak, támogatják őket a projekt megvalósítása során és meghívást kapnak a nemzetközi egyeztetésekre is. A www.aces.or.at honlapon található online partnerkereső a közös érdeklődési területek és igények alapján segíti az iskolákat az “ideális partner” megkeresésében.  Az iskolák partnereikkel együtt közösen valósítják meg ötleteiket.

aces – Academy of Central European SchoolsKözép-európai Iskolai Akadémia

Az aces iskolai hálózatot 2006-ban hozta létre az ERSTE Alapítvány. A szlovák VČELÍ DOM nonprofit egyesülettel együttműködésben az osztrák Interkulturelles Zentrum koordinálja a kezdeményezést. Az aces célja a közép- és dél- kelet-európai tanárok és diákok összekapcsolása, illetve ezen keresztül az országhatárok ledöntése. A kezdeményezést az összes résztvevő ország oktatásügyi minisztériuma támogatja. Eddig körülbelül 16 000 diák és  2 000 tanár vett részt az aces programjaiban.

A projektverseny témája: “Társadalmi hídépítés – vállaljunk önkéntes közösségi munkát!”

Beadási határidő: 2011. április 30.

Résztvevő országok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Makedónia, Moldávia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

Kapcsolat: Interkulturelles Zentrum, Reinhard Eckert reinhard.eckert@iz.or.at, T:+43(0)1/5867544

További részletes információk: http://www.aces.or.at

Kapcsolat (a média számára):

ERSTE Alapítvány, Kommunikáció

Maribel Königer, Tel. +43 (0) 50100-15453, E-Mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org

Jovana Trifunovic, Tel. +43 (0) 50100-15844, E-mail: jovana.trifunovic@erstestiftung.org

Eurolex Consulting

Kádár Andrea Tel: +36 (70) 938 6890 E-Mai: andrea.kadar@eurolex.hu

ERSTE Alapítvány

Az ERSTE Alapítvány Közép- és Délkelet-Európában fejti ki tevékenységét. Partnereivel együtt egy sor olyan tevékenységet folytat, amelyek a közjót szolgálják. Az alapítványt 2003-ban hozták létre, majd két évvel később három program beindításával kezdte meg működését: a szociális fejlesztés (social development), a kultúra (culture) és Európa témákban. Az ERSTE Alapítvány jogutódja a 190 éves “Erste Oesterreichische Spar-Casse”-nak, az első ausztriai takarékpénztárnak. Az alapítvány két fő kötelezettségvállalása a következő történelmi gyökerekből táplálkozik: mint a legfőbb részvényes, az ERSTE Alapítvány kézben tartja az Erste Csoport jövőjét, mint független vállalat pedig az ebből származó jövedelmét a közjó javára fordítja. Ez teszi az ERSTE Alapítványt egyedülálló intézménnyé a maga nemében a közép- és délkelet-európai régióban. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Az Interkulturelles Zentrum (IZ) egy független, non-profit szervezet bécsi központtal, amelynek célja, hogy erősítse mind a nemzeti, mind a nemzetközi kulturális kapcsolatokat.  Az IZ elősegíti és fejleszti a kommunikációs kapcsolatokat olyan emberek között, akik különböző kulturális és iskolázottsági környezetből érkeznek. 1987 óta az IZ nemzetközi iskolai partner-programokat, ifjúsági programokat és interkulturális oktatási együttműködéseket is támogat Ausztriában és külföldön egyaránt.

Az Európa Tanács két alkalommal is kitüntette az Interkulturelles Zentrumot a „World Aware Award for Global Education” díjjal, először 2000-ben majd 2005-ben is.

2007-ben az Interkulturelles Zentrum az Európai Unió “Fiatalok akcióban” programjának Nemzeti Ügynöksége lett. Az IZ jelenleg 21 alkalmazottal, végrehajtó tanács támogatásával és egy tiszteletbeli vezetőséggel működik. További információ: www.iz.or.at

 

VČELÍ DOM

A VČELÍ DOM egy 2009 májusában, Pozsonyban alakult non-profit szervezet, amely olyan ötleteket és kezdeményezéseket dolgoz ki, amelyek segítségével a társadalmi szereplők megismerkedhetnek az új és egyesült Európa kihívásaival.  A szervezet aktív szerepet játszik a jelenlegi források kihasználásában és újak kiaknázásában, ezek felpezsdíthetik a kulturális és közösségi életet nem csak Szlovákiában, de a közép- és dél-európai régióban is. Nemzeti és nemzetközi kulturális és közösségi eseményeket, előadásokat, szemináriumokat és művészeti foglalkozásokat is szerveznek. A civil társadalom megerősítése az elsődleges célok között szerepel, ezen kívül igen fontos az európai tudásanyag terjesztése és bővítése a régióban.  További információk: www.vcelidom.sk.