Az Inforum felhívása a Társadalmi Szolidaritás programban résztvevő középiskolák számáraTisztelt Pedagógus Kollégák! A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által közzétett felhíváshoz (TÁRS-program 2011) szeretnénk kiegészítéssel élni. Véleményünk szerint hasznos, ha a felnőttkorra készülő fiatalok szembesülnek a magyar társadalom szociális feszültségeivel, s nevelő hatású lehet, ha egyénileg is felelősséget vállalnak a saját szintjükön és erejükhöz képest a társadalmi hátrányok elhárításában.

Az Inforum 1999 óta küzd azért, hogy az idősebb honfitársaink is teljes értékűnek tekintsék magukat a digitális korban, tehát ők is használhassák az internet és a digitális technológiák előnyeit életminőségük javításában. Ezért adtunk ki könyveket, szervezzük 2003 óta az Európai Bizottság által aranyéremmel kitüntetett Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyeket, ezért készítettük el a Gyerekjáték az internet című, 30 részes filmsorozatot, amelyben az unokák tanítják nagyszüleiket a számítógép és az internet használatára.

Mi hiszünk abban, hogy a családi összefogás, a generációk (intergenerációs) egymásra találása segít a lelki, testi, mindennapi gondok megoldásában az atomizálódó társadalomban is.

Ezért arra kérjük a Társadalmi Szolidaritás programban részt vevő középiskolákat, hogy használják ki azt a lehetőséget, hogy iskoláik (többé-kevésbé) ellátottak számítógéppel, és tegyék lehetővé, illetve pályázatukban ezt mutassák be, hogy a középiskolai diákok képesek tanítani az internet fortélyaira saját nagyszüleiket, nagyszüleik ismerőseit, s azon idős honfitársainkat, akiknek még nem adatott meg az internet világának megismerése.

Hogy erre a programra van mód, azt jelzi, hogy a pályázat mellett megjelent Gyakran Ismételt Kérdések között megtalálható az Inforum által is jó társadalmi gyakorlatnak tekintett példa:

„Ha például egy diák egy idős embert számítógépes ismeretekre oktat az nem igényli más diák közreműködését, csak a 30 óra tanári ellenőrzését, ha egy osztály 30 nagyszülő képzését végzi az tanári felügyeletet igénylő feladat. Mindkét esetben a projektvezető pedagógus készíti fel a diákokat az önkéntes tevékenységre, illetve irányítja koordinálja a munkát.”  (Forrás: http://www.wekerle.gov.hu/download.php?doc_id=1748, Gyakran ismételt kérdések, 11. kérdés)

Eszerint megnyílik arra a lehetőség, hogy ilyen oktatási pályázatokat is támogasson a Wekerle Sándor Alapkezelő.

 

Kérésünk egyéb oka az, hogy Magyarország 50 éven feletti lakosságának, 4 millió főnek csupán 20 százaléka találkozott már az internettel, s a kimaradók bekapcsolása nem csupán az életminőségüket növeli, a kommunikációs, társadalmi mozgásukat bővíti, hanem jelentős gazdasági haszonnal is jár Magyarország számára. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által közzétett Digitális Megújulás Cselekvési Terv egymillió honfitársunk számára szeretné kinyitni a világháló lehetőségtárát. Ehhez minden összefogásra szükség van.

Az Inforum ingyen, minden pályázaton induló iskola rendelkezésére bocsátja DVD-re letölthető formában azt a filmsorozatot, amelyben unokák segítik nagyszüleiket. A sorozat az interneten itt tekinthető meg:

 

http://www.inforum.org.hu/filmek/gyerekjatek-a-szamitogep-filmsorozat/

http://www.inforum.org.hu/filmek/gyerekjatek-az-internet-filmsorozat/

http://www.inforum.org.hu/filmek/gyerekjatek-az-online-szolgaltatas-filmsorozat/

 

(Az letöltés helyéért és együttműködés kiépítéséért kérjük, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot: dombi.inforum@gmail.com címen.)

 

Mindenkinek vannak nagyszülei. Amíg lehet, addig szeressük őket.

 

 

 

Dombi Gábor

Főtitkár

Inforum – Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum

 

A pályázat lebonyolító szervezet a Wekerle Sándor Alapkezelő. A teljes pályázati dokumentáció elérhető itt.