A diadalív árnyékaLevelező pályázat 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára a 2012/2013. tanévben. A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye levelező pályázatot hirdet általános- és középiskolások számára.

A 10 éves hagyományra visszatekintő levelező pályázatunk ebben a tanévben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló, a Nagyszombati Egyetemmel (Trnavská Univerzita v Trnave) közösen szervezett „Határtalan antikvitás” c. programsorozatunk kiemelt részét képezi. Így a pályázati anyagot nem csak magyarul, hanem szlovák nyelven is elérhetővé tesszük, és szlovák oktatási intézmények jelentkezését is várjuk a határmenti régióból.

Jelentkezési határidő: 2012. október 05. péntek

 

A levelező pályázat témája

A résztvevő diákokkal játékos formában ismertetjük meg Róma monumentális épületein keresztül a kora császárkor kultúráját. A csapatoknak egy napjainkban játszódó, különös történet keretében mutatjuk be a korszakot, amelynek szereplői a modern kori Rómában kalandozva fedezik fel az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

A csapatoknak a pályázati időszak végére egy ókori művészet stílusjegyeihez igazodó római diadalív makettet kell elkészíteniük pályaműként.

 

A pályázók köre

Általános- és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei jelentkezhetnek a következő megyékből:

1. a szlovák oldalon Besztercebánya/Banská Bystrica, Kassa/Košice, Nagyszombat/Trnava, Nyitra/Nitra, Pozsony/Bratislava,

2. a magyar oldalon Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Egy-egy csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5-7., ill. 8-10.), létszámuk nem haladhatja meg a 30 főt.

 

A levelező pályázat menete

A szeptembertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok négy feladatlap megoldására és egy pályamű elkészítésére vállalkoznak. A korszakot feldolgozó változatos feladatokat tartalmazó feladatlap megoldására fordulónként kb. négy hét áll a rendelkezésükre. Az első feladatlap 2012. október 08-tól tölthető le a levelező pályázat honlapjáról (classics.mfab.hu/arch). A beküldött feladatlapokat fordulónként javítjuk és küldjük vissza. A negyedik feladatlap beküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre a pályaművek elkészítésére és beküldésére a Szépművészeti Múzeumba. Az elkészítendő diadalív megtervezéséhez a feladatlapok kitöltése során megszerzett ismeretek nyújtanak segítséget.

 

A pályamű

Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet. A pályaműként beadandó diadalív magassága legfeljebb 80 cm lehet, súlya nem haladhatja meg az 5 kg-ot. A diadalívnek arányaiban, színében és megjelenésében a feladatlapokból megismert művészethez, példákhoz kell igazodnia. Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el.

 

A pályamű beküldési határideje: 2013. április 12. péntek

 

Értékelés

A pályázatokat korcsoportonként értékeljük. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálja el. A négy feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pályaműre adható maximális pontszámmal. A fordulóban elért pontszámot a javított és visszaküldött feladatlap tartalmazza. A pályaműveket 2013 májusában értékeljük, az elért eredményről a csapatokat még ugyanebben a hónapban értesítjük.

 

Díjazás

A korcsoportonként első három helyezést elérő csapatot a tanév végén egy napra vendégül látjuk Budapesten a Szépművészeti Múzeumban. Minden helyezést el nem érő, de a feladatlapok kitöltésében és a pályamű elkészítésében jól teljesítő csapat munkáját is jutalmazzuk kisebb ajándékkal. A legjobb pályaművekből 2013 nyarán kiállítást rendezünk egy-egy magyar és szlovák helyszínen.

 

Jelentkezés a levelező pályázatra

A pályázatra jelentkezni lehet a ’Jelentkezési lap’ beküldésével, amely a levelező pályázat honlapjáról tölthető le (classics.mfab.hu/arch). A jelentkezési lapokat a Szépművészeti Múzeumba kell eljuttatni postán, faxon, vagy e-mailben a megadott határidőig. A borítékra kérjük, írják rá: ’A diadalív árnyéka’.

 

Jelentkezési határidő: 2012. október 05. péntek

Nevezési díj nincs.

A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek határozatlan idejű és teljes körű felhasználására.

Kevély Flóra

pályázati felelős

Szépművészeti Múzeum – Antik Gyűjtemény / Éós program

1146 Budapest Dózsa György út 41.

telefon: +361 469 7262

fax: +361 469 7178

e-mail: marathon@szepmuveszeti.hu

{module Forrás: sff}