Az általános iskolások 14 százalékát, a középiskolások 28 százalékát éri baleset a az iskolában, ezek legtöbbször tornaórán vagy a szünetben, játék közben következnek be, míg 6 százalékuk szerez sérülést az oda vezető úton – derül ki a Generali kutatásából.

 

A Generali reprezentatív, 1200 fős mintán végzett felmérést, melyből kiderül, hogy sok gyereket ér baleset az intézményben vagy az oda vezető úton. Éppen ezért sok szülő kíséri el a gyermekét, az általános iskolásoknak 54 százaléka, míg a középiskolásoknak 99 százaléka azonban így is egyedül kell eljusson az iskolába. A szülők negyede 10 éves korától engedi önállóan közlekedni a gyermekét, míg további egyharmaduk még ennél is korábban, 8-9 évesen. Az iskolások 12 százaléka azonban csak 14 éves korától, vagy még később mehet szülői felügyelet nélkül iskolába.

A kutatásból kiderült az is, hogy a legtöbb általános iskolás (sorrendben) gyalog, autóval vagy kerékpárral jut el az oktatási intézménybe, míg a középiskolások legnagyobb hányada általában tömegközlekedési eszközt vesz ehhez igénybe.

Az iskolások biztonságos közlekedését célozza a Generali a Biztonságért Alapítvány új kezdeményezése is, melynek keretében az ország több pontján csúszásgátló útburkolatok, ún. Living Road telepítését finanszírozza balesetveszélyes útszakaszokon, gyalogos átkelőhelyeknél. A biztonsági burkolat vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhetővé teszi a bevont útszakaszokat. Az Alapítvány a közelmúltban adta át az első Living Road-ot Tatabányán, egy óvoda és iskola mellett húzódó úton, de az ország több településén tervez még ehhez hasonló átadásokat a közeljövőben.

{module Forrás: edupress|none}