A gyorsasági motoros világbajnokság utolsó, valenciai futamán csak a 125 köbcentisek első helye nem dőlt még el. A két csapattárs, Hector Faubel és Talmácsi Gábor harcolt az első helyért, az elsőn a spanyol nyert, a másodikon azonban fordult a kocka. Talmácsi kétszer lefaragott eredményéből – pályacsúcsot állított fel -, és az első helyről vághat neki a vasárnap tizenegykor kezdődő versenynek.

A Valenciai Nagydíj első időmérő edzését teljesen uralta az Aspar csapat, az első három helyen a spanyol csapat pilótái végeztek. Hector Faubel tizennégy századdal volt gyorsabb Talmácsinál, ő pedig egy tizeddel a szintén spanyol Sergio Gadeánál.

Talmácsi nem szomorkodott a második helyezése miatt, vidáman jelentette ki, hogy a motorjában vannak még tartalékok, és ezeket igyekszik is mozgósítani a szombati félórás edzésen.

 A magyar motoros az idei valenciai teszteken rendre jobbnak bizonyult csapattársainál, pedig Faubel mint hazai pályájára tekint erre a ringre, hiszen Valenciától tíz kilométerre született, és rengetegszer versenyzett itt gyerekkorától. Talmácsi reményeit növelheti, hogy Faubel egyszer kis híján bukott pénteken, és rögtön az első szabadedzést ő nyerte meg.

Talmácsi az egy órakor kezdődő edzésre nem ment ki azonnal, de nem is várt sokáig, egy perc után kifutott. Öt perc után nem változott a pénteki sorrend, az első három helyet Faubel, Talmácsi és Gadea foglalta el. Az edzés felénél sem Talmácsi, sem Faubel nem volt a pályán.

Amikor újra nekivágtak egy körnek, akkor Talmácsi mindhárom szektorban gyorsabb volt csapattársánál, és végül több mint három tizeddel javította meg Faubel eredményét. Ideje 1:39.162 volt.

Két perccel a vége előtt Faubel nagyon megközelítette az első két mért pontján Talmácsi idejét, és ugyan lefaragott saját idejéből, több mint két tizeddel elmaradt tőle. Kivált, mert az utolsó pillanatban Talmácsi még javított saját eredményén, 1:39.029-cel övé lett az első rajthely, ami egyben pályacsúcs is.

Mögötte Faubel és Gadea végzett, a cseh Pesek feljött a negyedik helyre. Ha Faubel lenne az első, Talmácsinak a harmadik hely is elég a pontverseny aranyérméhez.

Talmácsi Gábor így értékelt az MTI-nek. "A sok munka és a sok teszt eredménye, hogy most körrekorddal első lettem. Nem is annyira a csúcsnak örülök, hanem annak, hogy szinte végig tudom tartani a nagy iramot, több körön keresztül. Csak én és Faubel tud ilyen gyorsan menni huzamosabb ideig, a többiek legfeljebb két, kimondottan jó körre képesek. Az lett volna az igazi, ha 1:39 perc alá jutok. Minden jó, a gép is, a formámmal sincs baj. Sikerült mindent megfelelően beállítani, a rugókat, a gumikat, a kuplungot. Jó a hangulatom, élvezem a motorozást. A verseny előtti bemelegítésen még gyakorolnom kell a rajtolást, a startok általában nem mennek jól. A pálya egyes helyein vigyázni kell, nincs jó tapadás, és az első két körben el lehet szállni."

Faubel ugyanakkor kicsit feldúltan lépett ki a boxból, azonnal bement a csapat egyik kamionjába, ahová csak néhány újságíró követhette, mert már zárták is az ajtót.

A Moto GP-ben a hétszeres világbajnok olasz Valentino Rossi hatalmasat bukott az egyik egyenesben, motorját ripityára, kezét három helyen törte el. Ennek ellenére indulni fog vasárnap, de csak a tizenhetedik helyről.

Forrás: www.index.hu