1-2

Két csalódott, a kiesés szélén álló, mégis teljesen ellenkező előjelekkel készülő gárda összecsapására került sor Bloemfonteinben. A házigazda ugyan egy pontot gyűjtött első két meccsén, mégis maga mögött tudhatta egy ország szeretetét és szimpátiáját, míg a galloknál minden összeomolni látszott Anelka kirúgását és a játékosok lázadását követően.

Bár csak halvány remény mutatkozott a továbbjutásra, a mélyponton lévő franciák alaposan belekezdtek a meccsbe, a lendület pedig kitartott a 20. percig, ekkor azonban Dél-Afrika szerezte meg a vezetést! Lloris és Diaby hibázott nagyot, Khumalo meg a hálóba fejelt.

Hat perccel később megpecsételődni látszott Domenech legénységének a sorsa: Gourcuff könyökölt oda fejelés közben Sibayának, és egyből lezavarta a kolumbiai játékvezető.

Újabb 10 perc elteltével el is dőlt, hogy a gallok nem léphetnek tovább, hisz Mphela egy újabb ordító védelmi hibát kihasználva közelről a kapuba passzolt.

A szünet után mindenkit bevetettek a franciák, akitől csak gólokat remélhettek, Lloris kapus is összekapta magát (védett is vagy három óriásit), és végül a Ribéry passzából eredményes, a padon kezdő Malouda megszerezte a 98-as világbajnok első dél-afrikai vb-gólját. A hátralévő időben inkább a hazaiak előtt adódtak lehetőségek, de Lloris olykor parádésan védett, kompenzálva az első gólnál elkövetett bakiját.

A vége így 2-1 lett Dél-Afrikának, a házigazda tehát győzött, de kiesett, Franciaország viszont nyeretlenül, egy lőtt góllal búcsúzott a csoporttól és tornától!

 

 

Franciaország – Dél-Afrika 1-2 (Malouda (70., ill. Khumalo 20., Mphela 37.)

 

Uruguay és Mexikó együttese jutott tovább a foci vb A-csoportjából, miután a két csapat meccsét 1-0-ra az uruguayiak nyerték, a másik találkozón pedig a házigazda Dél-Afrika 2-1-re legyőzte Franciaországot. A balhéktól sem mentes tornán túllévő gallok nyeretlenül, egy lőtt góllal búcsúztak a dél-afrikai viadaltól.

A-csoport

Csapat Msz. Gy. D. V. Gk. P.
Uruguay 3 2 1 0 4-0 7
Mexikó 3 1 1 1 3-2 4
Dél-Afrika 3 1 1 1 3-5 4
Franciaország 3 0 1 2 1-4 1

Forrás: pepsifoci.hu