Győzelemmel kezdte szereplését a sokak által potenciális meglepetéscsapatnak tartott horvát válogatott az Európa-bajnokságon, Slaven Bilic fiai 3-1-re verték az íreket. Déli szomszédaink mindkét félidő harmadik percében betaláltak, győzelmük pedig még akkor is megérdemelt, hogy mindhárom góljukhoz kellett a szerencse is. Marijo Mandzukic kétszer is eredményes volt, így holtversenyben a góllövőlista élére állt.

Zuhogó esőben kezdődött a horvátok írek elleni mérkőzése. Slaven Bilic csapatát ez nem igazán zavarta, hiszen már a 3. percben vezetéshez jutott: Mandzukic 11 méterről a bal sarokba fejelt, Given csak beleérni tudott a labdába.

A 19. percben egyenlítettek az írek, McGeady beadása után St. Ledger négy méterről fejelt a kapuba. Ezt követően a horvátok fölénybe kerültek, előbb távoli lövésekkel próbálkoztak, majd a 43. percben újra megszerezték a vezetést: Ward felszabadítórúgása nem sikerült, Jelavic elé került a labda, aki hét méterről a kapuba helyezett.

Szünet után azonnal növelték előnyüket a horvátok, Perisic beadása után Mandzukic fejelt a kapufára, ahonnan Given fejére pattant a labda, majd pedig a hálóba. Trapattoni azonnal kettős cserével próbálkozott, de ez sem hozta meg a várt eredményt.

A folytatásban már csak elvétve forogtak veszélyben a kapuk, a horvátok győzelme teljesen megérdemelt.

Írország – Horvátország 1-3 (St. Ledger 19. ill. Mandzukic 3., 48., Jelavic 43.)

 

{module forrás: pepsifoci|none}