Spanyolország jutott be elsőként az Európa-bajnokság döntőjébe. A címvédő nem játszott élvezetes mérkőzést Portugália ellen, alig forogtak veszélyben a kapuk, így nem volt meglepő, hogy a 90 perc 0-0-s döntetlent hozott. A hosszabbításban sem esett gól, így jöhettek a 11-esek, amiben Iniestáék voltak jobbak. A spanyolok ellenfele a fináléban a csütörtöki német-olasz elődöntő győztese lesz.

 

A spanyolok kezdtek jobban, a 9. percben Arbeloa lőtt fölé 16 méterről. Ezt követően azonban a portugálok fokozatosan átvették az irányítást, nem hagyták, hogy a spanyolok passzolgassanak, már a saját térfelükön letámadták őket. Ronaldóék ennek ellenére nem tudtak helyzetbe kerülni, ugyanakkor Iniesta a 29. percben gólt szerezhetett volna, de 15-ről fölé tekert. Nem sokkal később Ronaldo lőtt kicsivel a kapu mellé.

A második játékrész még az elsőnél is gyengébb volt, nem nagyon alakult ki helyzet egyik kapu előtt sem, csupán távoli próbálkozások akadtak mindkét oldalon. A 90. percben aztán Ronaldo a döntőbe lőhette volna a portugálokat, de hatalmas helyzetben fölé bombázott.

A kétszer 15 perces hosszabbítás nem hozott döntést. Jöhettek a 11-esek , ahol a portugálok részéről Moutinho és Bruno Alves is hibázott, míg a spanyoloknál csak Xabi Alonso lőtt pontatlanul, így Spanyolország 4-2-vel jutott a döntőbe.

 

Portugália – Spanyolország 0-0 (11-esekkel 2-4)

 

 

{module forrás: pepsifoci|none}