A mai felgyorsult, modern világban egyre nagyobb figyelmet kap az a kérdés, hogy „Mit sportoljon a gyermek?”. Tanulmányok sokasága taglalja, hogy mely adottságok és személyiségjegyek épp melyik sportágban kamatoztathatóak a legjobban.

Vannak olyan gyermekek, akik alig várják, hogy valamilyen sportot kipróbálhassanak és edzésre, versenyekre járhassanak. De vannak olyanok is, akik csak szülői „biztatásra” kezdenek el sportolni. Az, hogy a szülő milyen szinten vegyen részt gyermeke sportágának kiválasztásában, vagy az, hogy egyáltalán mennyire erőltesse akaratát csemetéjére, hatalmas dilemmát tud okozni.

Pszichológusok, sportpszichológusok sokasága foglalkozik ezzel a témakörrel, taglalják, hogy a szülőknek milyen szerepe lehet gyermekük sportválasztásában, döntésének hátterében, valamint, hogy ez valószínűleg milyen hatással lesz majd a jövőben a gyermek életére.

Minden gyermek más, van, aki szereti az újat kipróbálni, szeret nyitni a világ felé. De vannak olyanok is, akik nehezen mozdulnak ki a komfortzónájukból (ez természetesen a felnőttekre is jellemző, nem csak a fiatalságra). Az első csoportnak nem kell sokat segíteni, csak esetleg terelgetni kell őket a helyes irányba. De azok, akik nehezen nyitnak, azoknak sokszor el kell a jó tanács, iránymutatás.

A szülők ismerik gyermekük természetét és a lelki világát, tudják, mi az a pont ameddig jó, ha segítenek, tanácsokat adnak, és mikor kell már hagyni őket „szabadon” dönteni. Fontos, hogy tartsák tiszteletben csemetéjük akaratát és semmiféleképpen se erőltessék rájuk az ő meg nem valósított álmaikat, ne kényszerítsék az akaratukat rájuk.

Bővebben: https://sportagvalaszto.hu/sportagvalasztas-szuloi-segitseggel/

Forrás: sportagvalaszto.hu