2-2

Kétgólos hátrányból felállva mentette 2-2-s döntetlenre az Egyesült Államok válogatottja a Szlovénia elleni csoportmeccsét. A délszlávok az első játékrészben remekül futballoztak és megérdemelten vezettek két góllal is, ám a jenkik a második félidőben gyorsan szépítettek, majd a hajrában, a szövetségi kapitány fiának góljával egalizáltak. Szlovénia így egyelőre lecsúszott a továbbjutásról, az USA-nak Algériát kell ehhez legyőznie az utolsó körben.

Előzetesen inkább amerikai győzelmet ígért a vb legnagyobb és legkisebb országának csatája, mert ugyan Szlovénia egy potyagóllal eldőlt, rémes meccsen győzelemmel kezdte szereplését a csoportban, az USA kiválóan helytállt az angolok ellen, igaz, a potyagól ott is megvolt…

Az előjelek ellenére a szlovénok bátran kezdték a meccset, nyoma sem volt az első, Algéria elleni találkozójukon látott határozatlanságnak, és egy szépségdíjas Birsa-góllal meg is szerezte a vezetést a második világbajnokságán szereplő délszláv gárda. A szervezett, lelkes, és veszélyes csapat benyomását keltő Szlovénia magabiztosan őrizte előnyét, a jenkik meg nem találták a játékukat, aminek meg is lett a böjtje, hisz újabb gólt kaptak. A 42. percben Ljubijankic kapott egy szenzációs átadást a leshatáron és remekül lőtte el ziccerben a labdát a kifutó Howard mellett.

Nem tudni, mi hangzott el a szünetben az amerikai öltözőben, de mintegy 2 és fél perccel a fordulást követően szépített az USA: az addig magabiztosan védő Handanovic tétlenül nézte, ahogy Landon Donovan éles szögből, a feje fölött a hálóba bikáz.

Felpaprikázta a gól az amerikai csapatot, a szlovénok viszont inkább a biztonságra mentek, és úgy tűnt sokáig – a néhány apróbb tengerentúli lehetőséget leszámítva – hogy beválhat a defenzívebb-kontrázós taktika. Aztán a 82. percben hibázott a szlovén védelem, a kapitány fia, Michael Bradley meg bevágta Altidore lefejelt labdáját, így 2-2 lett a meccs végeredménye. Szlovénia továbbra is vezeti a csoportot, de az iksszel nem jutott még tovább a kvartettből.

 

 

Szlovénia – Egyesült Államok 2-2 (Birsa 13., Ljubijankic 42., ill. Donovan 47., Bradley 82.)

 

Forrás: pepsifoci.hu