A Múzeumok Őszi Fesztiválja két évvel ezelőtt indult útjára, és a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan szép kezdeti sikereket könyvelhet el magának. A szeptember végén kezdődött, hathetes programsorozat valójában egy szép hosszú Múzeumok „Másfél Hónapja”, amely főleg a családokra, gyerekekre koncentrálva kínál hétszáznál is több programot a borongós őszi hétvégékre.

Kulisszajárás óriáslifttel, designkiállítás, divatbemutató, kávéfőző-történet, hiphop buli, gödöllői vadászat és az elmaradhatatlan libator – idén még több programmal vár az Múzeumok Őszi Fesztiválja. Összeállításunkban segítünk kiigazodni a zavarbaejtően bőséges kínálatban.

A 2006-ban életre hívott Múzeumok Őszi Fesztiválja sikerének titka, hogy az évkezdéshez és a hűvösre forduló időjáráshoz tökéletesen illeszkedő programsorozatot kínál. Míg a forró nyár közepén jó érzés éjszakába nyúlóan bóklászni a városban, addig ősszel inkább azt vesszük szívesen, hogyha egy-egy jó hétvégi program kirángat minket a négy fal közül, és ürügyet ad, hogy pihenésképpen elkapjuk az utolsó napsütés gyenge sugarait családunkkal.

Az eddigi két fesztivál növekvő népszerűsége újabb múzeumokat is a programokhoz vonzott, így az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján már dupla annyi – több mint száz! – országos intézmény vesz részt és szervez programokat az érdeklődőknek, mint első alkalommal. Úgy néz ki, az őszi évszak nagy múzeumos fesztiválja a nyári Szent Iván-éji rendezvényhez hasonlóan szépen lassan kinövi magát. Az őszi programsorozat annyiban tér el a nyári múzeumi „egyéjszakás kaland”-tól, hogy jobban koncentrál a gyerekek igényeire, illetve a családi programokra.

A különböző programokat idén nyolc témakörbe rendezték a szervezők. Az Álruhában- és a Játszani is engedd…-programokon belül különféle csoportos vagy egyéni játékokat szerveznek a múzeumok kézműveskedéssel, jelmezekkel, szituációs játékokkal. Ki lehet próbálni például a számítógép hőskorában divatos játékokat, lehet készíteni detektoros rádiót, tervezni folyóiratborítót, vagy sakkozni Orgován Sándor nagymesterrel. A Múzeumi tanösvény cím rendszerint kisebb-nagyobb sétát vagy kirándulást rejt, a Reneszánsz ember a XXI. században pedig olyan programokat, amelyek bármi módon összefüggésbe hozhatók a reneszánsszal. A Múzeumok délidőben rendezvényei általában beszélgetések, előadások, tárlatvezetések.

A Pincétől a padlásig-programok a múzeumok „titkos”, a nagyközönség előtt általában zárva tartott termeibe, műhelyeibe, raktáraiba kalauzolnak el. Kulisszatitkokat leshetünk el, és megismerhetjük egy múzeum rejtett működését: hogyan kell műtárgyakat restaurálni, mit csinál a preparátor, és mit dugdosnak a raktárosok.

Szinte mindegyik résztvevő múzeum szervez raktári kutakodásokat és múzeumbejárásokat, a fővárosi Ludwig Múzeum például a műtárgyszállító óriáslifttel szállítja végig a kíváncsi utasokat a termeken; a Közlekedési Múzeum speciális „fogadónap”-ot szervez, ahol a restaurátorok válaszolnak minden kérdésre. A Természettudományi Múzeumban a preparátorok mutatják meg hátborzongató, de hasznos munkájuk minden csínját-bínját, a Néprajzi Múzeum pedig a hatalmas gyűjteményének nagyobb részét őrző raktárakba szervez kalandtúrát.

Forrás: origo.hu