Budapest, Petőfi Csarnok – december 12., szerda, 19:00

 A Therion egy eredetileg death metalt játszó, manapság azonban már szimfonikus metal irányába fejlődő svéd együttes. A csapatot 1987-ben Christofer Johnsson alapította. A névhez a Celtic Frost 1985-ös To Mega Therion c. albumából merítették az ihletet, ami egyébként görögül az apokalipszisbeli Fenevadra utal.

Az együttes számos különböző forrásból merített ihletet albumaikhoz, így például a ókori (sumer, görög) és középkori (német, skandináv) mitológiából, valamint különböző okkult hagyományokból. Első három, a death metal műfajába sorolható albumaikat leszámítva mindig is nagy hangsúlyt fektettek a kórusra és a tiszta lírai énekre éppúgy, ahogy olyan, a metal világában egyébként meglehetőst ritkán alkalmazott hangszerekre is, mint a hegedű vagy a cselló. Előző két albumukon (Lemuria (album) és Sirius B) pedig közreműködött egy szimfonikus nagyzenekar is. Az együttes tagjai többször is említették Richard Wagner műveit, mint ihletük elsődleges forrásait; a Deggial c. albumukon pedig szerepel többek között Carl Orff Carmina Burana c. műve nyitó számának (O Fortuna) egy metalos feldolgozása is. Ezen kívül Demonoid néven működtetnek egy külön együttest is, amivel a death metal műfaját viszik tovább; ez a projekt 2006 óta vált különösen hangsúlyossá, amikor is Christofer Jonhsson elhatározta, hogy a Therion anyagain nem lesz többet halál témájú ének.

2006. december 9-én a csapat Romániában, a bukaresti Palace Hall-ban előadta Therion Goes Classic elnevezésű műsorát. Ez alkalommal az együttes egy száz tagú szimfonikus zenekarral (A Román Rádió Zenekara), hetven kóristával (Akadémiai Rádiókórus) és több meghívott művésszel dolgozott együtt. Ezt a hatalmas koncertet nem sokkal később DVD-változatban is kiadták.

Christofer Johnsson tagja a Vörös Sárkány Rendnek is, aminek alapítója és vezetője a Therion dalszövegei nagy részének szerzője, Thomas Karlsson. Erre a rendre utal a Ho Drakon Ho Megas c. szám szövege is, minthogy a nyitó mondat a Rend legfőbb rituáléjának, a Sárkány Ünnepének szövegében is elhangzik.

Tagok:

Christofer Johnsson (vokál)
Kristian Niemann (gitár)
Johan Niemann (basszusgitár)
Petter Karlsson (dob)

Forrás: port.hu