Budapest, Benczúr-ház, december 6. – december 31.

 A Benczúr ház patinás kávézó-kiállítótermében kapott helyet az a tárlat, amely a látogató elé tár egy majdnem elfeledett, és meglehetősen sajátos légkörrel rendelkező 110 éves kerékpárpályát, a Millenárist, vagy bensőségesebben: a Milli-t.

Ez nem a budai "Millenáris" és beceneve, nem is egy ismert élelmiszer terméket takar, hanem hazánk egyetlen, még üzemelő pályakerékpáros központját. Hangulatához hozzátartozik, hogy nem a külsőségeivel kápráztatja el lelkünket amikor ott vagyunk, hanem annak tudata, kik is rakták keményen a köröket hosszú évekkel ezelőtt. Az Öregek emléke itt van! Akikre (méltatlanul) sajnos már csak páran emlékeznek tisztán, és archív fotókon lehet látni mekkora élet is volt itt hajdanán.

A kiállítás nem igazán retrospektív anyaggal bíró esemény – bár lesznek izgalmas régi fotók is -, hanem bizonyítéka annak hogy most is van élet a Millin, mostani fotókkal, aktív sportolókkal és néhány olyan képpel, amely elmeséli milyen állapotok uralkodnak jelenleg.

El kell mesélnünk nektek egy nagymálna-zsírosdeszka kombó mellet mi az a stéher, látnotok kell milyen egy 35°-os kanyar-ív ahol nem egyszer 50km/h és fölött(!) tépnek a versenyzők. Egy olyan világról szól ez a történet ami nem egészen e világi. Ha eljössz ide egyszer, a világ kint marad valahol, meglátod.

A '20-as években Hajós Alfréd tervei alapján modernizált pályát szinte ugyan olyan, amilyennek akkor megépült.

Jó tudni azt is, hogy mindig civil érdekek végett maradt életben ez a hely és a jelenlegi kiállítás is egy olyan megmozdulás, mely része annak az akaratnyilvánítás-sorozatnak, ami azt mondja: nem dózerolhatunk le igazi értékeket szűk érdekek miatt.

Persze ez nem egy patinás bérház. Még csak nem is szép, hiszen egy céllétesítményről beszélünk. Itt a hagyományok és a belevitt tartalom az, ami ha eltűnik, egy mikrokozmosz porlik szét a semmi oltárán.
Sokan, sokat dolgoztak azon, hogy létrejöjjön ez a kiállítás. Profi és amatőr fotósok, akik a mindennapokat bringával gyűrik le a városban és sokszor – mikor idejük engedi – kimennek a Millire edzeni, vagy csak úgy Kisgébicsezni.

412 méter- egy negyed (szub)mérföld.

Forrás: port.hu